Krit je suviše
veliko ostrvo da bi se u jednom naletu moglo istražiti. Nekako su se izdvojile
dve celine: istočni deo ostrva sa Hanjom i Retimnom (i manjim letovalištima uz
njih) i zapadni deo sa Herklionom, Hersonisosom i Agios Nikolaosom.
|
Hanja |
|
Retimno |
Koji god deo ostrva
da odlučite da otkrivate bićete u stalnom kretanju jer Krit ne oprašta
statičnost. Bilo da koristite bogat program izleta, unajmite auto ili koristite
autobuski prevoz, verovatno da će standardnih 10 dana letovanja biti malo da se
posete sve interesantne lokacije. Gde god da ste na Kritu obavezno probajte
maslinovo ulje koje je sasvim posebnog ukusa i kvaliteta. Najkvalitetnije
masline rađaju upravo na ovom ostrvu. Najstarija rađajuća maslina je istočno od
Hanje, u mestu Ano Vuves čija je starost procenjena na oko 3000 godina. U
prečniku ima 4,6m. Krićanska kuhinja je srodna grčkoj ali ima dosta uticaja
orijenta i obližnje afrike. Dosta je začinjena a poseban specijalit je kokoreci
- iznutrice koza i ovaca kojim se pune creva i prže na žaru.
|
Najstarija maslina |
|
Додајте натпис |
|
Kokoretsi |
Нема коментара:
Постави коментар