15. 6. 2013.

Venecija - saveti za uspešan obilazak

Venecija je jedan od najromantičnijih gradova sveta koji vekovima privlači turiste. Imajući u vidi ogromno interesovanje koje za posledicu ima preplavljenost grada turistima, naročito u vreme Bijenala ili Filmskog festivala, potrebno je detaljno isplanirati posetu kako bi posetili što više značajnih građevina i lokacija.
Ako neko zna šta treba videti u Veneciji, to su sigurno portiri najboljih hotela Danieli, Gritti Palace ili Cipriani. Njihova priča o Veneciji počinje istorijskim značajem Mletačke republike u Srednjem veku i u vreme renesanse.
Poslovni duh u grad je doneo Marko Polo otvaranjem Puta svile. Uspešna trgovina je stvorila bogato društvo koje je provlačilo umetnike i zanatlije pa je tadašnja imperija bila centar proizvodnje keramike, stakla, izrade duboreza, čipke ali i vajarstva, slikarstva i arhitekture. Specifična proizvodnja ukrasnog stakla je bila zaštićena Savetom desetorice koji su doneli zakon da zanatlije ne smeju napustiti ostrvce Murano po kome je tehnika proizvodnje dobila ime.

Ne treba propustiti posetu palate Ka’ Rizoniko (Ca’ Rizzonico) u kojoj se od 1936. godine nalazi tematski muzej Venecije XVIII veka sa eksponatima stilskog nameštaja, venecijasnkog stakla, fresaka, skulptura i raskošnog enterijera onog vremena.
Skuola Grande di San Roko je sledeća ustanova u kojoj ćete se susresti sa brojnim slikama Tintoreta. Nakon nje ste u prilici da posetite najveću crkvu u gradu – Sveti Marko, ali kako su gužve ispred bazilike vrlo izražene, posetu treba obaviti kasnije, tokom večeri ili tokom zimskog perioda. Ako ste noćobdija, nađite se kod zvonika u ponoć da čujete harmoniju zvona.
Ljubitelji dobre fotografije mogu naći odlične tačke u gradu odakle se Venecja pokazuje u svoj svojoj raskoši a  jedno takvo mesto je sa zvonika ostrva San Đorđo Mađiore.



Suvenir koji se najčešće kupuje pri poseti Veneciji je karnevalska maska, forkola – rašlja sa veslo na gondoli ili busolai ili buraneli – tipični venecijanski keks.


Ako želite da se provozate gondolom mnogobrojnim kanalima lagumskog grada, izbegavajte Kanal Grande tokom dana i insistirajte da Vas provozaju sporednim uskim kanalima koji su mnogo romantičnije. Nikako ne propustite da sa svojom srodnom dušom uputite ispod Mosta uzdaha jer legenda kaže da poljubac ispod mosta u suton garantuje večnu ljubav.

Posetu Veneciji treba nakon obilaska 417 mostova završiti predahom uz piće u najstarijoj kafani Evrope – Caffe Florian na Trdu Svetog Marka. Bakšiš nije obavezan ali ga dajte ako ste zadovoljni uslugom.

1 коментар: