3. 6. 2013.

Mesec jun je idealan za putovanje

Savršene temperature, jeftini letovi i prazne plaže su osnovni razlozi korišćenja odmora u junu mesecu po mišljenju mnogih svetskih turističkih eksperata.
Školski raspust u osnovnim školama u Srbiji počinje 10. juna a u Vojvodini tri dana kasnije, što otvara mogućnost da se „uhvati“ smena.
Razlozi za letovanje u junu su:
Manje vrućine. Toplota je subjektivni osećaj ali je temperatura u junu na Mediteranu u savršenom balansu kako za sunčanje, tako i za istraživanje znamenitosti. Prema dugoročnim prognozama prošlogodišnji vreo jun će ove godine biti povremeno kišovit i uglavnom sa prijatnim temperaturama od 25-30 stepeni.
Više svetlosti. Kao što je poznato, na severnoj hemisferi je najduži i najsvetliji dan u junu mesecu. Plaže su duže pod suncem jer dan 21. juna traje 15 sati i 36 minuta.
Manja gužva. U poređenju sa julom i avgustom, gužve na putevima i aerodromima su značajno manje što smanjuje stres, pre ćete naći slobodno mesto u restoranu, veća je verovatnoća da dobijete bolju sobu u hotelu ili da unajmite bolji auto.
Jeftinija soba. Po pravilu, iznos koji treba da date za hotelsku sobu je značajno manji u junu nego u špicu sezone. Cene smeštaja po hotelima u junu mogu biti i do 30% manje nego u julu ili avgustu.
Povoljniji avio prevoz. Zakon na tržištu usluga kaže da potražnja diže cenu. Kako je manje putnika u junu nego u špicu sezone, avio prevoznici daju popust na redovnim linijama jer im se neisplati da lete poluprazni. Ovo se naročito odnosi na niskobudžetne avio kompanije.
Jeftiniji najam automobila. Ako želite da istražite neko ostrvo a stigli ste avionom ili autobusom, ništa logičnije od rent a car usluge. Kako i vlasnicima tih agencija ne ide u prilog da im vozila trunu na parkingu u predsezoni, možete dobiti povoljnu ponudu koja se dodatno smanjuje ako rentirate na više dana.
Pristupačnji aranžmani. Agencije su prinuđene da tokom cele letnje sezone animiraju potencijalne putnike kako bi svoju ponudu ravnomerno prodavali i u mesecima koja tradicionalno ne pripadaju špicu sezone. Počev od sredine maja, cene aranžmana lagano rastu, da bi jula i avgusta dostigle svoj maksimum. U junu mesecu kada su uslovi za kupanje i sunčanje zadovoljavajući, cena aranžmana (auobuski prevoz+soba u hotelu ili studio u vili) može biti jeftiniji i do 25%. Na taj način agencija ostvaruje kontinuirani prihod i prodaju toko cele sezone.
Zelenije okruženje. Stvar je individulne potrebe da se uživa u prirodnom okruženju, ali vrelo sunce jula i avgusta ima tendenciju da spali svako zeleno drvo, ukrasni žbun ili travnjak. Šta vredi smeštaj u velelepnom hotelu ili vili ako sa terase ne možete da uživate u prizoru punom zelenila.
Bolja hrana. Tokom juna meseca je bogatija ponuda voća i povrća koji prosto mame sa linije tzv. švedskog stola u vidu raznih salata, priloga jelu ili voćnih salata ili sa polica lokalnih piljara. Nesumljivo je u ponudi raznovrsnija i vitaminima bogatija hrana nego u nastupajućim mesecima sa dnevnom temperaturom od preko 30 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар