20. 11. 2013.

13 mogućih neprilika na odmoru

Katalonska policija (Španija) izveštava o slučajevima kada su lopovi skriveni u većim koferima krali vredne predmete u prostoru za prtljag a zatim prvom prilikom uz pomoć saučesnika napuštali autobus.
Vozite autoputem a vozilo koje je iza vašeg vas pretiče dok vozač gestikulira da vam je pukla guma. Stajete sa strane puta ali staje i dobronamerni vozač kako bi vam pomogao. Dok zajedno proveravate gume na vozilu, njegov suvozač neopaženo uzima sve što je vredno iz vašeg vozila. Druga verzija je kada se vraćate svom vozilu na parkingu i sedate za volan, primetite na zadnjem staklu reklamni letak zakačen za zadnji brisač. Kako vam ne bi zakljanjao pogled, ustajete sa sedišta i odlazite da ga skinete. U tom trenutku spretni lopov može da uskoči u vaš auto i brzo se udalji na neko unapred isplanirano mesto gde će ostaviti auto ali bez novčanika, mobilnog telefona, tablet računara i kamere.
U nameri da prođete aerodromsko obezbeđenje u vidu metal detektor vrata, stavljate svoj laptop na skener i čekate da onaj ispred vas prođe kontrolu. Oglasi se alarm i on marljivo vadi sitne novčiće i ključeve iz svog džepa. Kada vi dođete na red da prođete kroz sigurnosna vrata, momak ispred vas se već udaljio sa vašim laptopom.
Na šalterima menjačnica su česte prevare kada vam na razne načine zamene valutu za mnogo manju vrednost nego što je istaknuto na ulazu. Načinom brojanja koji vas može dovesti u zabludu, zamenom za pogrešnu valutu (na primer poljski zlot umesto češke krune koji je nominalno dosta jeftiniji) ili umanjenjem sume za jednu nulu mnogi novčanici turista su ostali olakšani. Informišite se o kursu pre nego što krenete na put, obratite pažnju na broj nula i insistirajte da prebrojite dobijeni novac na blagajni.
Odmor je završen i vi žurite da uhvatite let. Prethodno moragte da vratite ključeve iznajmljenog vozila rent a car kući. Službeniku dajete ključeve, on klimne glavom i poželi vam sretan put. Po dolasku kući ili nekoliko dana kasnije, stiže vam izveštaj iz banke da vam je kreditna kartica opterećena troškom koji pokriva štetu nad iznajmljenim vozilom. Proverite da li ste prilikom preuzimanja vozila označili bilo kakvu štetu na vozilu i insistirajte na potpisu službenika da je sve „All clear“ (ispravno) pri predaji vozila.
Šetnja čuvenim ulicama, tržnim centrima i bazarima evropskih gradova koji vrve od turista može biti pogubno po vaš novčanik, pasoš i mobilni telefon. Slučajno će neko naleteti baš na vas, izvinuće se i nastaviti dalje a vi ćete tek kasnije shvatiti da ste izdžepareni. Držite vredne stvari u hotelskom sefu a samo neophodnu sumu novca, pasoš i mobilni telefon držite u torbici za pojasom proveribši da je rajsfešlus zatvoren. Izbegavajte da nosite novčanik u zadnjem džepu pantalona.
Najčešće u zemljama severne Afrike je poznat trik kada se na mestu gde je puno ljudi inscenira naletanje sa drugim prolaznikom, uvek lokalnim žiteljem pri čemu dolazi do lomljenja naočara ili dragocenog (već slomljenog) amuleta koji štiti nosioca od uroka i loše sreće. Tada će ta osoba dići galamu i neviđenu frku sa jasnim zahtevom da ste vi dužni da mu nadoknadite štetu. U nekim siromašnijim zemljama se ova varijanta prevare proširila i na pešake koji naleću na vaš auto, previjaju se na putu a „slučajni svedoci“ traže nadoknadu da se prođe mirno. Insistirajte da se nastala situacija reši u policijskoj stanici ili resepcji hotela. Prevaranti će verovatno odustati od svoje namere.
Dok uživate u znamenitostima grada osetite kako se ptica olakšala na vaše rame ili možda nespretan prolaznik nešto prospe po vama. Dok će vam ljubazno očistiti fleku, potrudiće se da vam počisti i novčanik.
Čovek prilazi da pita za neku ulicu, da vam ponudi zamenu novca ili da vam proda džoint. Odmah zatim vam prilaze dva uniformisana lica koja se predstavljaju da su policajci i zahtevaju da pokažete pasoš i novčanik kako bi se uverili da li je novac koji imate falsifikat. „Naravno“ da jeste i oni vam ga uzimaju kao dokaz. Zapišite službeni broj sa policijskog bedža i dobro zapamtite lice policajca kako bi, u slučaju da su zaista policajci, bili u mogućnosti da ih u policijskoj stanici identifikujete.
Sedite u čekaonici autobuske ili železničke stanice ili aerodroma sa torbama pored sebe. Slučajni prolaznik prolazi i iz njegovog džepa nedaleko od vas ispada novčanik. Istog časa ustajete, podižete ga i vraćate ga srećniku. On vam se zahvaljuje dok njegov ortak kupi vaše stvari i odlazi na bezbednu udaljenost. Ako ste sami, ne ostavljajte svoj prtljag ni za trenutak makar bili i nepristojni.
Popili ste koju čašicu više i niste u stanju da do udaljenog hotela u koji ste odseli idete peške. Kasno je i nema licenciranih taksista koji bi vas prevezli. Neki vozač vam nudi prevoz po razumnoj ceni i vi sedate u njegov auto. Posledice mogu biti fatalne. Izbegavajte divlje taksiste u nepoznatom gradu.
Sedite za šankom bara i pijuckate piće. Skočićete samo do toaleta pa zatim nastaviti ispijanje omiljenog pića. To će biti sve čega se sećate. Omamljujuće sredstvo je nekako dospelo u vaše piće a vi ćete ostati uskraćeni za novac iz novčanika. Nikada ne ostavljajte svoje piće bez nadzora i ne prihvatajte piće od stranca osim ako ga ne poslužuje barmen lično.
Prijavili ste se kasno naveče na hotelskoj recepciji, dobili kjluč od sobe i umorni od puta odvukli se do kreveta. U pola sna vas zove službenik sa recepcije izvinjavajući se što vas budi ali su mu potrebne informacije o vašoj kreditnoj kartici. Vi ih diktirate preko telefona i nastavljate da spavate. Za to vreme osoba koja se lažno predstavila kao recepcioner vreno skida novac sa vašeg računa. Podatke sa kreditne kartice dajete samo lično na recepciji hotela, nikako preko telefona.

Нема коментара:

Постави коментар