20. 5. 2013.

Stavros


Krenuvši od Soluna savremenim autoputem Ignacia Odos prema istoku, Halkidiki ostaje sa desne strane. Prošavši Volvi jezero, posle 700km vožnje od Beograda stiže se do odvajanja za Stavros i Vrasnu.
Stavros je naseljen izbeglicama iz Male Azije a njegovo ime u prevodu znači Krst, što je razumljivo kada se tokom večeri pogleda na gornji deo naselja Ano Stavros u kome se nalazi veliki osvetljeni krst.
U kasnim popodnevnim satima kada dnevna žega posustaje, ne propustite da se putem koji vodi ka gornjem naselju i u kome zaprvo meštani žive ustupajući niži deo naselja turistima, prošetate do restorana sa čije se terase pruža nezaboravan panoramski pogled na čitav Strimonikos zaliv.
Pogled na zaliv Strimonikos sa terase restorana u Ano Stavrosu
Duga peščana plaža se proteže sa levog kraja letovališta do trgovačke luke u koju svrati tek po neki brodić, zatim se sa dužom zonom plićaka naslanja na šumu platana i nastavlja dalje prema Olimpijadi. Upravo ta šuma je dragocena zaštita od jakog sunca i privlači najviše turista jer nema tog suncobrana koji može efikasnije od krošnje drveta da zaštiti dete u igri od nemilosrdih sunčevih zraka. Osim toga, sedeti u prijatnom hladu obližnjeg Kozi bara uz osvežavajući napitak i prijatnu muziku je odlična prilika za ćaskanje ili lenjstvovanje.

Snabdevenost marketa i piljara je odlična. Svežeg voća i povrća je u izobilju što ne čudi jer je cela inače vrlo plodna oblast pod plantažama i plastenicima. Na izlazu iz Stavrosa je veliki supermarket Lidl što je dodatna olakšica za nabavku dnevnih potreba namirnica.

Stavros u svoje okrilje okuplja porodice sa decom i starije goste jer se nešto burniji noćni život odvija u 10-tak km udaljenoj Asprovalti. Poseta obližnoj Stagiri, rodnom mestu Aristotela će biti zanimljiva i zato što osim drevnih zidina antičkog grada mogu da se obiđu eksponati na otvorenom koji prikazuju njegova otkrića i ideje iz sfere kinetike, akustike i optike koje su za to vreme bile neverovatno napredne i u velikoj meri uzele učešće u savremenom životu.

Нема коментара:

Постави коментар