20. 5. 2013.

Parga


Jedno od najslikovitijih letovališta kontinentalnog dela Grčke je Parga. Izgradnjom autoputa Ignacia Odos, stare rimske saobraćajnice koja je povezivala zapadnu obalu grčke sa Malom Azijom, značajno se skratilo vreme potrebno da se stigne do ovog šarmantnog gradića koji tradicionalno posećuju italijani.
Pogled na Pargu sa brda iza koje je Lihnos plaža
Amfiteatarski je igrađen sa strmim ulicama koje gravitiraju ka obali. Mletačka republika i otomanka imperija su dale glavna pbeležja ovom mestu. Na desnom kraju uvale se nalazi dobro očuvana venecijanska tvrđava dok se iznad gradića, visoko u brdima, nalazi Ali pašina tvrđava.

Pogled sa luke
Četiri plaže se bore za naklonost turista. Po mnogima najlepša je Valtos plaža, zatim idu dve gradske Krioneri i Piso Krioneri i na kraju Lihnos plaža. Kako su kuće za izdavanje rasute u brdu, dalje od luke, potrebna je dobra kondicija pri pešačenju, naročito po povratku sa plaže na ručak.
Zbog konfiguracije terena ulice su uske i sa dosta uspona, pa pošto u Pargi nema supermarketa, da bi privukli kupce, vlasnici radjni upošljavaju momke koji skuterima donose poručene namirnice do kučnih vrata. Treba znati da su cene namirnica i uopšte cene jela i pića u Pargi nešto skuplje nego u ostalim mestima koje posećuju naši turisti zbog boljestojećih italijanskih gostiju koji brzim trajektima lako stižu na ovu destinaciju.
Duga i peščana Valtos plaža
Saobraćaj po Pargi je krajnje otežan a parkiranje skoro nemoguće u tesnim i krivudavim gradskim ulicama. Autobuski prevoz je slabo zastupljen i namenjen je prevashodno lokalnim radncima što znači da saobraća rano ujutru i u vreme povratka sa posla.
Ljubitelji pešačenja će imati priliku da uživaju u istraživanju okoline i lokalnih znamenitosti. Osim izleta do grada Krfa, agencije organizuju celodnevni izlet do ostrva Paksos i Antipaksos sa posetom plavim pećinama, izlet do Lefkade gde se ukrcava na brod i obilaze prelepe plaže sa zapadnoj obali ostrva, Kefalonija, Itaka i Merganisi i poseta reci Aheron u kojoj je po predanju Ahila majka držeći za petu potopila i učinila besmrtnim.
Slikovite uske i stepenaste uličice
Već ovaj široki izbor izleta govori da letovanje u Pargi ne može biti dosadno i samo jedno u nizu mnogih koje će brzo biti zaboravljeno. Naprotiv, čak i da ne napuštate gradić za sve vreme boravka, pretraga mesta sa lepim pogledom, uživanje u nekom od mnogih taverni sa svežom ribom i domaćim vinom ili preplivavanje na maleno ostrvo sa crkvicom u sred zaliva predstavlja onaj dragoceni začin koji čini da ukus leta u Pargi još mnogo godina ostane u prijatnoj uspomeni.

Нема коментара:

Постави коментар