22. 5. 2013.

Gibrlatar


Gibraltar je britanska teritorija u uskom istoimenom moreuzu koji razdvaja Afriku i Evropu, odnosno Atlantski okean i Sredozemno more. U njemu živi oko 30.000 stanovnika koji su na referendumu 2002.god. odlučili da ostanu pod britanskom krunom. Španija smatra da teritorija pripada njoj pa je granica zbog spora bila zatvorena u periodu od 1969.-1985-god.

Za ovo brdo su se vodile mnoge bitke
Prvi pisani tragovi o ovoj teritoriji sežu do Helenskog doba kada se pominje kao Heraklovi stubovi. U VIII veku Arapi i Berberi zauzimaju teritoriju nazivajući je Džebel al Tarik što znači Tarikovo brdo, po mavarskom vođi koji je podigao tvrđavu na ovom strateški veoma važnom mestu. Muslimani su do 1462 godine vladali Gibraltarom kada ga osvaja kastiljski kralj Hemrik IV.
U borbama za prevlast između holandsko-britanske vojske i Kastilje, Utrehtskim ugovorom britanci dobijaju teritoriju Gibraltara koja je u njihovoj vlasti i danas. Prema ustavu iz 2006.god. Gibraltar dobija ograničenu autonomiju osim u nadležnostima odbrane i spoljnih poslova koja su pod ingerencijom britanske krune.
Oko 30.000 stanovnika je ovde trajno nastanjeno
Jedna od zanimljivosti ove teritorije je u tome šti su se ovde venčali Joko Ono i Džon Lenon. Iako je njihov boravak trajao jedva nešto duže od sat vremena, ostalo je zabeleženo da su ze zavetovali baš na ovom mestu.
Sletanje samo za putnike sa jakim živcima
Aerodrom na Gibraltaru je vrlo težak za sletanje jer je malo prostora pa se aerodromska pista ukršta sa magistralnim putem. Pri sletanju se zaustavlja drumski saobraćaj, što je jedinstveni slučaj u svetu.
Dok je njih biće i Britanaca na Gibraltaru
Još jedna osobenost odlikuje Gibraltar a to su berberski Makake majmuni koji naseljavaju samo ovu oblast Evrope. Preneti su iz berberskog tela Sahare i vrlo su živahni i znatiželjni. Prilično su odomaćeni i za njih važi verovanje da će otići sa Gibraltara onda kada i Britanci.

Нема коментара:

Постави коментар