3. 11. 2012.

Zanimljivosti na ostrvu

Svetionik Svetog Teodora
Svetionik Svetog Teodora je izgrađen 1829. godine u vreme prvog britanskog guvernera Ser Čarlsa Napiera. Osvetljava ulaz u Kutavos zaliv u koji se pruža desno od njega. Nedaleko od svetionika se nalazi spomenik poginulim Italijanima koji su posle izlaska Italije iz pakta sa nemcima dali svoje živote u masakru od strane nacista.
Mlinski točak u Katavotresu
Par stotina metara dalje je kamp Katavotres i stižemo do geološkog fenomena pri čemu vodena masa iz mora prolazi preko mlinskog točka (kojim su britanci 1835. godine iskoristili vodeni pogon za mlevenje kukuruza) i otiče kroz pukotine u zemlji odakle joj se gubi trag. Austrijski geomorfolog je 1963. godine u mesto poniranja sipao indikator sa intenzivnom bojom kako bi de videlo gde će se obojena voda pojaviti.

Melisani jezero 
Na opšte zaprepašćenje je indikator otkriven u Melisani pećinskom jezeru koji se potom iziva u jezero Karavomilos pored mesta Sami i na kraju završava u moru Sami zaliva. Dakle, od mesta poniranja voda se kreće rekama ponornicama ispod zaliva Kutavos i 15 km dalje i 2 nedelje kasnije izlazi u čudesno Melisani jezero. Ulaz u jezero košta 7 evra i za tu cenu imate i vožnju čamcem u trajanju od oko 10 minuta. Nekada se pećinski svod obrušio i sunčeva svetlost pravi neverovatne efekte prelaza iz jedne u drugu i bezbroj ostalih nijansi.
Par kilometara od jezera je i pećina Drogarati koja je otkrivena pre 300 godina kada je zemljotres otvorio ulaz u pećinu veličine oko 900 kvadratnih metara prepunu pećinskih ukrasa. Speleolozi su u skorije vreme iztraživali prolaze za koje se veruje da vode ka drugim dvoranama ali su istraživanaj prekinuta zbog nedostatka sredstava. Ova turistička atrakcija je 1963. godine otvorena za javnost.

Asos - pogled sa tvrđave
Na severu ostrva se nalazi slikovito poluostrvo za simpatičnim selom Asos iznad koga se na brdu nalazi venecijansko otvrđenje koje samo po sebi i nije neka atrakcija budući da je sva u ruševinama ali je pogled sa nje veličanstven. Do tvrđave vodi krivudavi zemljani put. Cela oblast oko Asosa obiluje četinarima, maslinjacina i livadskim cvećem pa je takav mirisni koktel prava čarolija. Iznad sela su terasaste površine pod vinogradima.

Nedaleko od Asosa je poznato šmekersko mesto Fiskardo sa slikovitim radnjicama, tavernama i popločanim ulicama. Po usidrenim jahtama i jedrilicama u luci je potpuno jasno da se ovo mesto visoko kotira među hedonistima.

Manastir Bogorodice
Zmije u manastiru
Spuštajući se prema jugu ostrva dolazimo do mesta Markopulo koje je zadnjih decenija mesto hodočašća pravoslavnih vernika. Radi se o manastiru Bogorodice smeštenom na brdovitom obronku planine Enos. Svake godine od 5-15 avgusta, za vreme praznovanja Velike Gospojine se pojave crne bezopasne zmije sa tamnim obeležjem na glavi u obliku krsta. Penju se uz zidove manastira i preko fresaka. Čim se praznik završi, zmije nestaju i ne pojavljuju se do sledeće godine. Postoji verovanje da su zmije vesnici zdravlja i dobrobiti jer se nisu pojavile u godinama nemačke okupacije i 1953. godine kada je pstrvo pogodio razorni zemljotres. Vernici posećuju manastir u periodu praznovanja i stavljaju zmije na obolela mesta kako bi ozdravili. Predanje govori da su 1705. godine pirati napali ostrvo. Čuvši tu vest monahinje su se predale molitvama da ih Bogorodica spase od odvođenja u ropstvo. Želje su im bile uslišene i kada su pirati upali u manastir videli su strašan prizor gde su se zmije razmilele po zidovima manastira i brže-bolje napustili ostrvo u velikom strahu.

Penjanje na vrh planine Enos nije lak ali je pogled sa njegovog vrha Megas Soros na 1.628 metara izna mora vrlo uzbudljiv. Na vrhu se nalazi televizijski toranj koji kvari opšti utisak ali ga treba ignorisati.

Vinarija Robola
Proizvodnja vina na ostrvu ima duboke korene i doseže do vremena kada su ostrvom vladali Mleci. Oni su na ostrvo doneli grožđe koje potiče iz sorte Šardone sa područja severne Italije. Danas se nekoliko porodica kroz kooperaciju  uspešno hvata u koštac sa održavanjem vinograda u oblasti Omala na visini od 410 metara nadmorske visine i proizvodnjom vina Robola. Pri poseti vinariji možete probati vino i kupiti za 8 evra po flaši koja je lepo upakovana u juteni omotač. Pogledajte sajt vinarije na: http://www.robola.gr/sitemap/Cooperative.html

Manastir Svetog Gerasima
Unutrašnjost manastira
Nedaleko od vinarije je manastir Svetog Gerasima koji je zaštitnik ostrva. U manastiru sa predivnim ikonostasom se čuvaju mošti ovog sveca koji se kao mladić plemićkog porekla zamonašio i 12 godina živeo u Svetoj zemlji, da bi se vratio na Zakintos i posle 5 godina osamio u pećini pored koje je kasnije podihnut manastir. Svake godine se pri liturgiji iznose mošti sveca za celivanje.
Ulaz u pećinu je preko strmo uspravljenih merdevina a na dnu te odaje se nalazi manji otvor koji vodi u još jednu, par kvadratnih metara malu odaju. Tu je Sveti Gerasim proveo 20 godina u molitvama.

Tvrđava Svetog Đorđa
Nešto južnije nailazimo na dobro očuvanu tvrđavu Svetog Đorđa čije zidni predstavljaju neme svedoke nemirnih vremena i napora raznih osvajača da zagospodare ostrvom. Tvrđava je otvorena za posetu od 10-15h.

Kipurion manastir
Na krajnjem zapadu poluostrva Paliki se nalazi manastir Kipurion izgrađen na platou sa čije terase se pruža frapantan pogled na nepreglednu movršinu plavetnila Jonskog mora. Moram da primetim da su crkvene vlasti vrlo dobro znale gde će graditi svoje manastire.

Kornjača u luci
Na kraju šetnje po ostrvu preporučujem luku u Argostoliju gde ćete uporedo a pristajanjem ribarskih čamaca možda imati priliku da vidite velike kornjače kako čekaju da im ribari bace neku ribicu. Naoružajte se strpljenjem i naravno foto aparatom.

Нема коментара:

Постави коментар