4. 11. 2012.

Plaže na Kefaloniji


Ostrvo je vrlo razuđeno i u značajnoj meri pošumljeno uprkos vatrenim stihijama koje skoro svako leto uzimaju svoj danak.
Po mnogima najlepša plaža Keflonije je Mirto (Myrtos) usečena u klif do koje vodi cik-cak put dužine 2km. Put je neprohodan za autobuse pa se do plaže može doći automobilom. Na vrhu litice se nalazi vidikovac sa koga se mogu napraviti lepe fotografije inače ove najslikanije plaže u Grčkoj.
Plaža je od šljunkovitih belih oblutaka različite granulacije. Zbog beline podloge boja vode je mlečno plava a vrlo česti talasi na ovoj plaži koji nastaju od direktnog vetra sa pučine prave prave ogromni penušavi pojas celom obalom. Zbog beline podloge i zida litice, sunčeva toplota se reflektuje pa su i suncobrani slaba zaštita.
Mirtos sa vidikovca
Beli šljunak
Talasi









Ulaz u dubinu je dosta brz pa je zbog jakih struja koje vladaju več na par stotina metara od obale važan oprez i kod boljih plivača. Na levom kraju plaže se nalazi manja pećina koja zaokuplja pažnju ljubitelja prirode.

Na plaži ima parking za vozila, par taverni i snek bar sa ležaljkama i suncobranima čiji je najam 7€, spasilačka služba, telefonska govornica, tuševi i wc. Zadnje dve godine se u oblasti iznad plaže ubrzano grade privatne kuće koje će se verovatno izdavati u najam. Kada su talasi veliki na osmatračkoj kuli se postavlja crvena zastavica koja obaveštava da je plivanje zabranjeno.

Sledeća plaža koja zavređuje da se poseti i uživa u njoj je Petani na severnom delu poluostrva Paliki. Do plaže ne saobraća autobuska linija pa je jedini način, sem čamcem sa mora, da se dođe automobilom vrlo krivudavim putem koji se u donjem delu završava oštrim serpentinama. Plaža sa krupnozrnastim peskom i belim oblucima šljunka se nalazi u širokom zalivu. U plićaku, u zoni gde voda dopire do ramena, sačekaće vas jato ribica koje iz znatiželje grickaju stopala i noge. Konfiguracija zaleđa izgleda tako kao da se nekadašnja litica obrušila na plažu. Vetar je čest pa veći talasi povlače sitan šljunak i pesak u plićak ostavljajući krupnije bele oblutke u priobalnom delu što može da bude naporno za stopala. Iz tog razloga se preporučuju neke plastične patike. Na plaži je nekoliko taverni i barova gde se može nešto na brzinu prezalogajiti. Tu su ležaljke i suncobrani za čiji najam treba odvojiti 6€. Zbog kvaliteta plaže, zadnjih godina je povećana poseta ovoj plaži do te mere da često nema dovoljno mesta na parkingu.
Petani
Šljunkovita plaža









Antisamos
Jedna plaža izaziva posebno interesovanje zbog toga što je na njoj sniman film Mandolina kapetana Korelija sa Nikolas Kekdžom i Penelopom Kruz. Radi se o plaži Antisamos smeštenoj dublje u zalivu do mesta Samos. Brdovito zaleđe je puno zelenila mediteranskog bilja mada na samoj plaži nma prirodnog hlada. Zahvaljujući potrebama snimanja filma, prilazni put je mnogo lakši a parkiranje je moguće i u gornjoj zoni puta ako je omanji parking popunjen. Plaža je od krupnog belog šljunka koji se sastaje sa kristalno čistim tirkiznim morem. Velikih talasa i jaokog vetra na ovoj plaži nema jer se nalazi na istočnoj strani ostrva i gleda na južne obronka susednog ostrva Itaka. Na plaži je par taverni sa ležaljkama i suncobranima čiji je najam 6€.

Još jedna plaža po mom mišljenju treba da bude na spisku mesta koje treba posetiti na kefaloniji a to je Plati Amos koja se nalazi na zapadnoj strani poluostrva Paliki, odnosno južnije od Petani plaže. Ona je potpuno divlja i do nje se dolazi spuštajući se niz 280 stepenika od kojih se nekoliko desetina metara pri samoj plaži ide po daščanoj platformi. Usečena je u liticu kao i Mirtos plaža pa videvši ogrnomne gromade stena koje su se sunovratile niz liticu pri čemi nikada ne znaš kada će ostrvo zadesiti novi zemljotres, bolje je postaviti svoju prostirku i suncobran na pristojnoj udaljenosti od zidova litice. Kako na plaži nema nikakvog sadržaja osim čiste i magične prirode, potrebno je sa sobom poneti sve što vam na plaži može zatrebati a to je rashlađeno piće, neki sendvič i najvažnije-nameru da se sledećih nekoliko sati predate čulnom uživanju.

Plati Amos sa svojih 280 stepenika
Šljunkovita plaža bez sadržaja









Ostale plaže na ostrvu nisu loše ali pored ovakvih bisera prirode koji su ovde navedeni se ne mogu porediti. Tu pre svih mislim na Ksi (Xi), Megali i Plati Jalos i Skalu. Samo dve plaže sa prirodnim hladom se nalaze na krajnjem severu ostrva. To su Embilisi i Foki koje se nalaze u bllizini Fiskarda. To su male uvalice sa šljunkovitom podlogom i kristalno čistom vodom. Ukoliko imate dovoljno vremena da obiđete i njih, moći ćete sebi da kažete da ste otkrili većinu čarobnih plaža ostrva. Kažem većinu a nikako sve jer do nekih lepih plaža kao što je Fteri na severu poluostrva Paliki može da se dođe samo čamcem.

Нема коментара:

Постави коментар