11. 11. 2012.

Plaže na Zakintosu


ZAPAD
Da nije čuvene Navajo (Navagio) plaže na zapadnoj obali ostrva moglo bi se reći da osim Limionas i Roxa kamenitih uvala nema plaža na toj strani uopšte ali upravo ove tri plaže zaslužuju potpunu pažnju zbog svojih prirodnih lepota.
Do Navajo plaže se stiže jedino brodićem koji krstari oko ostrva u sklopu celodnevnog izleta (od 9-17h) koji organizuje lokalna agencija Cavo Grosso za cenu od 20€ od što omogućava samo 1 sat kupanja pod uslovom da vremenski uslovi dozvoljavaju da se brod usidri. Mnogo zanimljivija varijanta je da se kolima dođe do luke naselja Porto Vromi odakle se taksi brodićem za samo 15 minuta preveze na beli šljunak Navajo plaže i pri tome dogovori sa prevoznikom da dođe za 4-5 sati kako bi imali dosta vremena za uživanje u nestvarnoj lepoti mora i ove plaže u podnožju visoke litice.
Navajo 
O brodskoj olupini koja se nalazi na plaži se priča da se jedne olujne večeri 1983. godine, krijumčareći cigarete u pokušaju da se skloni od pogranične carinske kontrole koja ih je primetila da dolaze iz pravca Italije, nasukala na obalu. Među meštanima susednih sela se događaj brzo pročuo pa su svojim čamcima razgrabili sve cigarete tako da policiji nije ostala ni jedna paklica. Na zahtev vlasti da predaju švercovanu robu malo ko je to i uradio pa su sledećih godina uživali u kvalitetnom duvanu.
Da se vratim na opis plaže. Na njoj osim olupine nema ništa pa ako nameravate da na njoj duže boravite obavezno ponesite suncobran, hladno osveženje i neki sendvič. Da bi se napravile nezaboravne fotografije iz ptičje perspektive, potrebno je da se sa iz Porto Vromija uputite na vidikovac iznad same plaže koji je napravljen kao ograđena platforma od gvožđa veličine 2x1 metar i da u koloni sa drugim turistima sačekate svoj trenutak za slikanje.
Voda Navajo plaže je ledeno hladna, najmanje 4-5 stepeni niža nego na istočnoj strani ostrva. Vetar koji kostantno duva sa mora u većoj ili manjoj meri donosi talase koji razbijaju mlečno plavetnilo u belu penu.
Porto Limionas 
Porto Roxa 
Do Limionas plaže koja je neuređena i kamenita sa fantastično čistom vodom u svim nijansama plave i zelene boje se stiže preko sela Agios Leona. U stenovitoj uvali se može naći nešto prirodnog hlada pod krošnjama maslina ili u nekim improvizovanim senicima.
Pre silaska na ovu plažu ima odvajanje levo za Porto Roxa kamenu plažu koja je manja od Limionasa ali podjednako lepa ljubiteljima nedirnute prirode. Do nje se može doći i čamcem od Limionasa. Temperatura mora je hladnija neki stepen ali ipak toplija od Navajo plaže.

JUG
Maratia je mala šljunkovita plaža koja je okrenuta ka Maratonisi ostrvu. Nije uređena i nema gužve.

Limni Keri je šljunkovita plaža sa prirodnim hladom koja se proteže do same obale. Mirna je tiha. Uz plažu ima par lepo uređenih taverni sa prijatnom atmosferom.

Agios Sostis (Cameo Island) je kamenita plažica na ostrvcetu na kome se nalazi bar koji tokom večeri postaje stecište omladine iz Laganasa i drugih letovališta na ostrvu. Ulaz na ostrvo je 4€ a do njega se dolazi drvenim  mostićem.

Laganas je poznato letovalište sa burnim noćnim provodom. Plaža se nalazi u širokom zalivu i duga je oko 5km. Širina plaže  je oko 50 metara a plićak se nastavlja do 70m od obale. Pesak je tvrdo nabijen a veći broj barova nudi osveženje i ležaljke sa suncobranima.
Laganas
Kalamaki
Kalamaki izlazi na istu plažu ali je u tom delu sa nešto kamenja u plićaku. Na toj plaži kareta kareta kornjače polažu  jaja pa je pravilo da se prostirke i suncobrani postavljaju bliže plićaku.

Vasilikos je poluostrvo na jugozapadu ostrva sa više peščanih plaža od kojih je sa unutrašnje strane Dafni i Gerakas plaža.
Dafni je potpuno organizovana peščana plaža na kojoj nema velike gužve a uglavnom je posećuju domaći turisti.
Dafni
Gerakas
Gerakas plaža pripada nacionalnom parku koji je zaštićen zakonom zbog kornjača koje na ovoj plaži polažu jaja. Pri ulazu na plažu se dele flajeri sa pravilima ponašanja od kojih je najvažnije to da se boravak limitira na 2 sata i da se mogu koristiti ležaljke i suncobrani u dva reda do plićaka a da se prostirke mogu staviti i dalje od plićaka ali bez suncobrana kako se ne bi oštetila gnezda koja se inače obeležavaju drvenim ili metalnim zaštitnicima i markerima.

ISTOK
Na spoljašnjem delu poluostrva Vasilikos se nalazi veći broj peščanih plaža.

Porto Roma je plaža sa solidnom infrastrukturom mada nema tuševa i povezana je autobuskim prevozom do ostalih letovališta na ostrvu. Barovi na plaži imaju umerene cene pića a najam dve ležaljke i suncobrana se plaća 7€.
Porto Roma
Mavraci je osim Limni Keri plaže jedina sa prirodnim hladom drvaća uz plažu. Nije uređena i nema gužve. Plićak je sa umerenim ulazom u dubinu.
Mavraci
Sveti Nikola
Sveti Nikola se nalazi pored istoimene crkvice a odlikuje je crvenkasti pesak. Odlično je organizovana i svojim sadržajima (bučniji barovi i centar vodenih sportova) više pogoduje mlađem svetu.
Plaka
Plaka je privatna plaža na kojoj se plaća ulaz 5€ ali je parking i najam ležaljki i suncobrana besplatan. Na plaži je velika gužva a na njoj ima travnati i peščani deo pod ležaljkama. Barovi su prijatni i nije previše bučno.

Banana je duga peščana plaža do koje besplatno saobraća autobus od Laganasa a da bi ste se vratili istim autobusom potrebno je da iznajmite dve ležaljke i suncobran po ceni od 8€ pri čemu dobijate kupon koji pokazujete vozaču pri povratku u 16:30h. 
Banana
Porto Zoro
Porto Zoro je lepo uređena plaža u čijem plićaku se nalazi lekovito blato koji je blagotvoran za ten i reumatske bolesti. U njenom nastavku je Porto Azuro pa se može reći da je to jedna ista plaža.

Cilivi je duga peščana plaža koja je do pre dve godine imala Plavu zastavu ali još uvek ima kvalitete koji zadovoljavaju potrebe većine turista. Čitav niz prijatnih barova uz opuštajuću muziku i osveženje nude najam ležaljki i suncobrana. Severni deo plaže se savršava malom lukom pa zatim sledi plaža Planosa, mesta koji se nastavlja na Cilivi.
Cilivi
Alikes je duga peščana plaža sa nizom barova i ležaljki kao i širkim izborom sportova na vodi. Na delu plaže je ušće manje reke u more. Plaža je prilično živa i nije naklonjenima onima koji uživaju u miru i spokoju. Na nju se nastavlja Alikanas peščana plaža sa laganim ulazom u more.
Alikanas
Ksigija je plaža koja se sastoji iz dva dela. U prvom delu je kamenita a u drugom delu šljunkovita mala uvala sa mirisom sumpora do koje se stiže vrlo strmim stepenicama. Iznad plaže se nalazi bar odakle se priručnim liftom-konopcem spušta na plažu naručeno piće. 
Ksigija
Voda je lekovita za reumatske bolesti i artritis. Topla voda izvire iz tla pod morem a hladna voda je na površini.
Makri Jalos
Makri Jalos je šljunkovita plaža sa dosta naglim ulazom u dubinu pa se ne preporučuje porodicama sa malom decom. Plaža osim par barova sa ležaljkama u prevom redu do plaže nije uređena pa na njoj nema ni veće gužve. Voda je kristalno čista. 

Нема коментара:

Постави коментар