11. 11. 2012.

Znamenitosti ostrva


Vetrenjača na rtu Skinari
Zakintos ima dosta zanimljivih mesta koje vredi posetiti. Na krajnjem severu, kod rta Skinari se mogu videti dve vetrenjače od kojih je jedna pretvorena u luksuzni smeštaj sa nizom stepenica koje se spuštaju do stenovite obale gde se gosti mogu sunčati i kupati u modrom moru. Na platou kod mesta Haos se nalazi svetionik koji upozorava brodove na hridi ovog dela ostrva.

Plave pećine
Sa desne strane rta se nalaze Plave pećine do kojih se može doći brodićem iz obližnje luke Svetog Nikole ili krstarenjem brodom oko ostrva kada se mogu videti u proputovanju.
Nacionalni park Askos na severu ostrva pleni svojom bogatom i mirisnom vegetacijom a u okviru njega je manji vrt sa životinjama koje krotko dolaze da se maze i da ih nahranite.

Manastir Bogoridice Anafonitrije

Kod sela Anafonitria se nalazi manastir Bogorodice a na zapadnoj obali manastor Svetog Đorđa Krimona iz XV veka. Oba manastira imaju zaštitne kule-utvrđenja koja su ih u nemirno vreme branile od najezde pirata sa mora. Danas imaju ulogu zvonika.

U selu Exo Hora na zapadu ostrva se nalazi 2000 godina stara maslina.

Keri 
Na jugu ostrva, kod sela Keri se nalazi svetionik nad živopisnim predelima od kojih zastaje dah. Visoke litice se spuštaju u more a ogromne kamene gromade štrče iz mora stvarajući razigrani sklad boja i oblika. Čovek se oseća tako malim i beznačajnim spram ovakvih predela. Možda baš iz tog razloga su ponosni grci na rtu kod svwtionika postavili grčku zastavu od 640 metara kvadratnih koja nosi Ginisov rekord kao najveća nacionalna zastava.


U mestu Litakija u zaleđu Laganasa se nalazi proizvodnja maslinovog ulja u kome se može videti ceo postupak proizvodnje i kupiti kvalitetno hladno ceđeno ulje (Virgin oil) po ceni od 20€ za konzervu od 5 litara.

Kaliniko vinarija
U mestu Kalipado u blizini grada Zakintosa se nalazi vinarija Kaliniko sa dugom porodičnom tradiciom u vinogradarstvu i proizvodnji vina. Možete posetiti mali muzej u kome je izložena stara oprema kojom su nekada obrađivali vinograd i proizvodili vino. Osim degustacije, ovde se može i kupiti nekoliko vrsta vila od kojih je nakbolje belo vino Verdea po ceni od 4€ za litru.
Na 5km pre Agia Mavre koja se nalazi blizu većeg mesta Maherada se nalazi privatna vinarija i proizvodnja maslinovog ulja Comoutas sa skoro 400 godina tradicije. Vlasnica nam priča da su njeni preci grofovskog porekla iz nepoznatih razloga prebegli iz Venecije u Istanbul a na kraju su se 1638. godine skrasili na Zakintos gde su počeli, koristeći znanje i iskustvo poneto iz Italije, da proizvode vino i maslinovo ulje. Ovde možete kupiti arhivsko vino koje je odležalo 50 godina, belo, roze i crveno vino kao i vrlo kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Na sajtu porodice Comoutos možete naći više informacija: http://www.comoutos.gr/english/intro_eng.htm

Ikona Svete Mavre
U selu Maherado se nalazi crkva Agia Mavra sa lepim ikonostasom i ikonama koja je izgrađena u XIV veku i smatra se najznačajnijom crkvom na celom ostrvu. Kao i neke druge crkve, ima visoki zvonik što je karakteristika venecijanske arhitekture mada je sama crkva izgrađena u stilu bazilike. 3 maja se u crkvu okupljaju vernici i uz molitve obeležavaju njen dan. Ikona Svete Mavre je po verovanju čudotvorna.


Studio Hane Mi na Vasilikosu
U Vasilikosu nedaleko od Gerakas plaže živi i radi norveška umetnica Hana Mi koja u svom studiju stvara predivne keramičke unikatne ukrasne predmete. Radno vreme studija je od 9 do 20 sati.

Нема коментара:

Постави коментар