25. 10. 2012.

Plaže na Lefkadi

Ostrvo krase 42 plaže od kojih je većina na zapadnoj obali. Plaže na zapadnoj obali imaju duže sunčano popodne za razliku od plaža na istoku na kojima sunce zalazi već oko 18 časova. Temperatura mora na Zapadnoj strani može da bude par stepeni niža zbog ćudljivih morskih struja i povremenih velikih talasa koji „prervrnu“ vodenu masu. Prirodnog hlada na plažama Lefkade uglavnom nema osim na Desimi plaži u blizini Nidrija. Jedan dobar deo plaža na zapadnoj strani je sasvim neuređena i na njima nema nikakvih sadržaja (tuševi, kabine za presvlačenje, wc-a i restorana) iz namere da prirodne lepote ostanu netaknute. Do nekih plaža treba pešačiti uz uske i strme staze, do nekih se dolazi stepenicama koje mogu biti naporne za decu i starije osobe a do nekih plaža se može doći i taxi brodićem. Plaže na istočnoj strani su šljunkovite i manje atraktivne. Za sve plaže se preporučuje korišćenje plastične obuće za vodu zbog šljunka koji može da zamori tabane.

Zapadna strana Lefkade obiluje lepim plažama sa zapanjujuće lepom mlečno plavom bojom mora koja u zavisnosti od doba dana menja nijanse od svetle do tamno plave. Boja mora je takva zahvaljujući krečnjačkim stenama o koje talasi udaraju, naročito u danima sa pojačanim vetrom koji duva sa severozapada. Zbog rastvorenog krečnjaka prozirnost vode nije velika. Plaže su uglavnom šljunkovite, sa ponekIm peščanim fragmentom. Uz razigrane talase je pravo uživanje biti u vodi ali pri većim talasima se teže održava stabilnost zbog oblog šljunka koji nije tako sigurna podloga kao pesak.

Agios Joanis plaža
Krenuvši sa severa prema jugu nailazimo na prvu plažu Agios Joanis koja je raj za kajt surfere. Nekoliko italijanskih instruktora daje časove zaintersovanim turistima ali je obaveza da se odradi 6 časova upravljanja kajtom na suvom a čas košta 50 evra, pa tek onda ide najam opreme i ulazak u vodu. Kako je to prilično skup sport, ostaje nam da se divimo akrobacijama onih surfera koji to sebi mogu da priušte.

Vetrenjače

Zbog jačih talasa i nesnosnog vetra koji neprestano duva, ova plaža je namenjena isključivo surferima jer plivača nema na puškomet. Peščana plaža je duga i široka.
Interesantne su tri vetrenjače koje su nekada koristili da melju brašno a sada su samo svedoci tih vremena. Jedna vetrenjača je pretvorena u tavernu. Ova plaža je najbliža gradu Lefkasu

Pefkoulija

Sledeća plaža je Pefkoulia so koje se lako stiže kolima. Uz put je parking. Odlično je uređena, ima tuševe, wc i par kafića i restorana. Plaža je od sitnog šljunka a kao i na ostalim plažama možete postaviti svoj suncobran. U vodi je kamenje koje je dosta klizavo i otežava izlazak na obalu.


Agios Nikitas
Idući prema jugu nailazimo na mesto Agias Nikitas sa istoimenom plažom. Mesto je malo, ima jednu ulicu sa nekoliko prodavnica i restorana ali je uprkos tome interesantno kao izbor za smeštaj jer su plaže sa zapadne obale dostupnije a i Lefkas za večernju šetnju i provod nije daleko. Do mesta i plaže se može doći autobusom od Lefkasa pa je zato tokom sezone veća gužva.


Milos
Od Agios Nikitasa se do plaže Milos, koja je iza rta, može doći brodićem sa plaže ovog mesta po ceni od 6 evra (povratna) a polaze od 11 sati (na 20 minuta) do 17 sati i to samo ako nema jačeg vetra ili peške stazom iza taverne Poseidon koja se nalazi u pešačkoj zoni. Trasa staze počinje stepenicama da bi ubrzlo prešla u usku stazicu koja izbija na brdašce odakle se pruža fenomenalan pogled na Agios Nikitas sa svojom plažom i pravi biser Jonskog mora-Milos plažu koja se pokazuje u svoj svojoj lepoti. Silazak niz brdo je manje zahtevan i uskoro se nalazimo na polupraznoj šljnkovitoj plaži. Put preko brda traje oko 20 minuta i preporučuje se zatvorena obuća zbog moguće pojave zmija koje su retka pojava i plašljive. U vodi su manji kamenčići i pesak a voda je nešto hladnija. Iznad plaže je neko vikend naselje sa privatnim stazama do plaže. Ako ste se umorili od pešačenja, u povratku možete koristiti brodić do Agias Nikitasa. Na plažu ponesite plastične flaše sa zamtznutom vodom, nešto za jelo i suncobran.

Katizma
Sledeća plaža prema jugu je 1 kilometar duga Katizma plaža sa šljunkovitom podlogom i sa priličnom gužvom. Razlog tome je lak pristup kolima ali i redovna autobuska linija od Lefkasa koja saobraća do dobro organizovane plaže. Do plaže je besplatan prostrani parking. Ispred restorana iznad sredine plaže ima tuševa, wc i kabine za presvlačenje. Tu je i popularan Copla bar sa nešto većim cenama pića, sa bazenom i ležaljkama sa suncobranima (2 ležaljke + 2 suncobran = 7 evra ). Ulazak u vodu je nešto strmiji pa roditelji sa klincima moraju budno da prate šta mališani rade, naročito kada su veći talasi jer se tada odrasli teže održavaju ravnotežu budući da na dnu plićaka ima nešto većeg kamenja.

Kavalikefta
U podnožju naselja Kalamici se nalazi plaža Kavalikefta koja se sa svoje desne strane nastavlja na Avali a sa svoje leve strane na šljunkovitu Megali Petra plažu do koje se osim pristupa preko stena uz obalu može doći i stazicom od putića koji počinje sa poslednje krivine pre ulaska na parking. Ovo je usamljena plaža koja osim jednog improvizovanog bara sa nekoliko ležaljki (2 ležaljke + 1 suncobran = 6 evra) nema ništa drugo pa se preporučuje da ponesete svoj suncobran, vodu i hranu. Do plaže vodi izrazito strm i težak put koji se završava manjim parkingom koji se plaća 3 evra a ako je popunjen može se parkirati uz put ali je to malo rizično zbog tesnog prostora. Zato je na ovu plažu bolje doći što ranije. Na obali i u plićaku je sitan šljunak sa nešto krupnijim peskom. Nekoliko stenovitih gromada je rasuto na obali i u plićaku pa će i ljubitelji stenovitih plaža ovde naći zadovoljenje.

Egremni (stepenice)
Egremni (stepenice)
Egremni plaža
Egremni, po mnogima kraljica plaža na Lefkadi je sledeća na koju se nailazi sa puta ka jugu ostrva. U mestu Atani se odvaja put koji nakon nakon 2 km prelazi u lokalni neasvaltirani prašnjavi put a 500 metara dalje se završava parkingom koji se (ako ima mesta) plaća 3 evra. Ako je parking popunjen onda se možete parkirati uz taj pristupni put. Do 2 km duge plaže se silazi niz 350 stepenika koji se lako savladavaju ali povratak može biti otežan deci i starijim osobama pa je savet da to činite kasno popodne kada je manja vrućina. Stepenice su obezbeđene improvizovanom ogradom a zadnjih 70 stepenika je izgrađeno od drvenih konstrukcija. Kako je plaža u podnožju visoke litice, preporuka je da nađete mesto za prostirku dalje od nje jer isijava toplotu a i zbog preventive da sa vrha litice ne padne neki kamen koji bi mogao dovesti do težih povreda. Ova šljunkovito-peščana plaža je veoma popularna zbog boje mora koja je neopisiva zahvaljujući rastvorenom krečnjaku. Voda je topla a talasa nekada ima baš velikih a nekada ne i tu nema pravila. Na plaži je bar i taverna sa jednim redom ležaljka i suncobrana koje besplatno koristite ako naručite piće ali se vrlo brzo zauzmu.
Na ovu plažu pristaju brodovi sa turistima koji se usidre nešto dalje od obale i ostaju tu negde oko 45 minuta.

Porto Kaciki (stepenice)
Porto Kaciki
Porto Kaciki
Poslednja plaža na zapadnoj obali Lefkade je Porto Kaciki koja se kao i Egremni nalazi u podnožju litice ali do nje vodi samo 90 stepenika. Put koji vodi do silaska na plažu se savršava parkingom koji se plaća 4 evra. Do parkinga je nekoliko barova i taverni. Pažljivo silazite niz stepenice i izaberite mesto za sunčanje podalje od litice jer se i ovde dešava da se neki kamen stropošta sa vrha. Plaža je od belog šljunkovitih oblutaka ne većih od 3 cm, a boja mora prozirna mlečno do tamno plava što se neprestano menja zbog ugla sunčevih zraka i talasa. Voda je hladnija nego na Egremni plaži. Nidri Star i Macedonia Palace koji krstare od Nidrija do Kefalonije, prvo dođu na ovu plažu ali se retko kada tu i zadržavaju. Porto Kaciki je u stalnom rivalitetu sa susednom Egremni plažom. Čini se da je u ptanju mrtva trka jer je zaiste teško odlučiti se koja je lepša.

Plaže sa južne strane ostrva su na potezu od naselja Vasiliki koja ima svoju istoimenu plažu a dalje se ređaju Agiofili, Kastri, Amuso, Efgiros i Mikros Jalos kod naselja Poros.

Agiofili
Od svih navedenih „južnih“ plaža izdvaja se Agiofili svojom lepotom. Do nje se može doći kolima neasfaltiranim 2 km dugim putem pa onda peške niz brdo i niz stepenice ili taxi brodićem koji ide na pun sat iz Vasilikija po ceni od 6 evra za povratnu kartu. Ako ste slabi sa kondicijom predlažem brodić jer je staza prilično naporna. Agiofili je mala šljunkovita uvala, potpuno neuređena, pa treba poneti suncobran, vodu i hranu. Voda je bistra i čista a u plićaku ima dosta krupnijeg šljunka.

Plaže sa istočne strane osttrva od juga ka severu su Desimi, gradska plaža u Nidriju i Pasa plaža posle sledećeg mesta Perigiali prema Lefkasu.

Desimi
Osim Desimi plaže smeštene u zalivu Vliho poluostrva (čiji špic sa crkvicom gleda na Nidri) i eventualno Pasa plaže, ni jedna druga ne zaslužuje poseban osvrt.

Desimi je lepa, šljunkovita plaža sa dosta prirodnog hlada i zahvaljujući svom ušuškanom položaju na njoj nema vetra. Lako je dostupna dobrim putem koji se odvaja sa magistralne saobraćajnice kod skretanja sa mesto Gemi a zatim se skrene kod putokaza za kamp.

Pasa
Pasa plaža je uz magistralni put pre ulaza u mesto Keramidaki, nakon napuštanja naselja Perigiali. I ona, kao i Desimi plaža ima šljunčanu podlogu, čisto more, toplu vodu i nešto manje prirodne hladovine pa su preporuka ako ste smešteni u Nidriju i imate malu decu ili ste kondiciono nepripremljeni da obilazite onako lepe plaže na zapadu ostrva a ne želite da sve dane odmora provedete na gradskoj plaži Nidrija.

U svakom slučaju, što se plaža tiče, doći na Lefkadu a ne obilaziti tako lepe i fascinantne plaže je apsolutni promašaj. Sopstvenim ili rentiranim kolima ali isto tako autobuskim prevozom u kombinaciji sa taxi brodićima bićete u prilici da upoznate ovo lepo ostrvo i da kući ponesete nezaboravne utiske.

Нема коментара:

Постави коментар