24. 10. 2012.

Nidri kao polazno mesto za istraživanje Lefkade


Mapa Lefkade
Poput drugih ostrva, i Lefkada zahteva aktivan pristup letovanju koji podrazumeva da dođete sopstvenim prevozom ili da iznajmite vozilo u jednoj od mnogobrojnih rent a car agencija. Na ostrvu su, pored grada Lefkasa koji je smešten na severu ostrva, ostale turističke destinacije: na zapadu-Agios Joanis, Cukalades i Agios Nikitas, na jugu-Vasiliki i na istoku-Poros, Nidri, Nikiana i Ligija. Od svih navedenih mesta, grad Lefkas ima veći broj prodavnica, restorana, kafića, diskoteka i uređeno šetalište. Sledi gradić Nidri sa dosta skromnijim ali ipak dovoljnim sadržajima da zadovolje interesovanja turista i na kraju Vasiliki koje je potpuno mirno i tiho mesto. Ostala naselja nemaju više od par prodavnica i po neki restoran, a o šetalištu i večernjem provodu da i ne govorimo.

Pri izboru mesta za odmor na Lefkadi treba znati da su plaže na istočnom delu ostrva šljunkovite i manje privlačne ali tihe, bez vetra i velikih talasa u poređenju sa plažama na zapadnoj strani ostrva koje su među najlepšim plažama u celoj Grčkoj ali su često vetrovite, sa velikim talasima i temperaturom mora koja ume da bude i značajno hladnija. Plaže u blizini grada Lefkasa koje počinju od njegove periferije pa dalje prema zapadu su izuzetno vetrovite i kao takve predstavljaju raj sa kite surfere kojih u tom delu ima u velikom broju. Iz tog razloga je potpuno jasno da bez sopstvenog prevoza nećete imati priliku da posetite plaže od čije lepote zastaje dah. U prilog tome ide i činjenica da je autobuski prevoz po ostrvu vrlo oskudan i vremenski prilično ograničen.
Nidri
Agencije forsiraju Nidri zbog nešto povoljnijih cena smeštaja. U tom smislu se ova destinacija nameće kao strateško mesto odakle treba istraživati ostrvo. Nidri ima svoju plažu koja je šljunkovita i na pojedinim mestima dosta uska i neugledna. 2 kilometara na sever, magistralom prema Lefkasu, kod mesta Perigiali je Pasa plaža sa nešto širom šljunkovitom obalom i prirodnim hladom na pojedinim mestima. Ulazak u vodu je umereno strm a dno je kamenito. Oko 4km južno od Nidrija, na putu ka Geniju, je Desimi šljunkovita plaža sa dosta prirodnog hlada i bez vetra. Dalje na jug 8km od Nidrija prema Vasilikiju, kod mesta Poros je duga šljunkovita plaža Mikro Jalos.
Osim tih četiri plaža, blizine Lefkasa koja je na 17 kilometara, zadovoljavajućeg broja restorana, kafića, prodavnica i piljara, tu je i luka sa tri broda koja svakog dana kreću na krstarenje do važnijih plaža na zapadnoj obali, Kefaloniji, Itaci, Meganisi i Skorpios ostrvima. Iz Nidrija polazi i trajekt za Meganisi tako da možete ceo dan da ga istražujete. Ko ima afinitete da unajmi čamac i da obilazi plaže i ostrva sa istočne strane ostrva može sebi da priušti i tu avanturu.
Sve plaže sa jugozapadne strane su dostupne magistralnim putem do mesta Vasiliki na jugu ostrva pa dalje do Agio Fili, Porto Kaciki (prečicom  i Egremni. Do plaža Megali Petre, Kavalikefte (Kalamici), Katisme, Milos, Agios Nikitas, Pefkulia i Agios Joanis možete stići kružnim putem oko ostrva krenuvši od Nidrija prema Lefkadi. Put oko ostrva je dobar ali zahteva oprez zbog čestih krivina. Alternativa je put od Nidrija na zapad preko sela Karija u središtu ostrva koji je prilično težak i na pojedinim mestima uzak. U tom živopisnom selu ima par taverni u kojima se služi kleftiko (jagnjetina u saču) i prodavnice sa domaćim medom, sirom i maslinovim uljem.

Red vožnje autobusa na ostrvu
Autobusom iz Nidrija možete do plaža Katizme (1,5 sata vožnje) ili Pefkulije preko Lefkasa (1,3 evra) gde presedate u drugi autobus za Agios Nikitis (2,8 evra), a odatle  možete brodićem do Milos (6 evra povratna) i Egremni plaže. Ako na plažu Katizmu idete za dane vikenda, u povratku autobus ne staje do plaže gde ste sišli nego gore na putu zbog velikog broja parkiranih vozila. Od Nidrija do Vasiliki je cena autobuske karte 1,5 evra a bus putuje 45 minuta. Odatle nema organozovanog drumskog prevoza do Porto Kaciki i Egremni plaže. Iz luke u Vasilikiju isplovljava trajekt do Kefalonije po ceni od 37 evra za vozilo i 8 evra po osobi. Prvi polazak iz Vasilikija je u 9:00 a zadnji povratak u luku iz Fiskarda je u 18:15h.

Brodovi za krstarenje u luci Nidrija
Izleti iz Nidrija su:
- Krstarenje jednim od tri broda ukotvljenih u luci (Nidri Star, Macedonian Palace i Eptanisos) do Agiofili, Porto Kaciki i Egremni plaže sa zaustavljanjem po 2 sata na svakoj. Ide se petkom.
Obilazak četiri plaže Porto Kaciki, Egremni, Katizma i Milos, od 10-18h po ceni od 18 evra.
- Krstarenje istim brodovima do Svetionika i Porto Kaciki plaže gde posle 90 minuta plovidbe staje na jedan sat za kupanje. Nakon toga isplovljava za Kefaloniju gde pristaje u luku Fiskardo gde se ostaje oko 80 minuta. Nakog obilaska gradića se plovi za Itaku ali Nidri Star uplovljava u mesto Frikes a ova druga dva u mesto Kioni (luku u susednom zalivu ostrva). Tu se ostaje sat vremena i isplovljava se za Meganisi ostrvo gde se obilazi pećina Papanikoli u kojoj se za vreme II Svetskog rata skrivala grčka podmornica. Na kraju se pristaje u jednu uvalu Onazisovog ostrva Skorpios gde se zadržava pola sata na kupanju kako rekoše na plaži Marije Kalas. Polazak je u 10:00 a povratak u 19:00. Cena izleta je 15 evra.
- Kružna tura po ostrvu: rad Lefkas, manastir, selo Karija sa posetom muzeju veza i folklora, kupanje na plaži Katizma sa pauzom od 3 sata, poseta Vasilikiju i vinariji u kojoj se može degustirati i kupiti kvalitetno vino. Cena celodnevnog izleta je 25 evra.
- Na 8 kilometara od Nodrija prema Vasilikiju kod mesta Figos se nalazi porodična vinarija Legkaditiki Gi u kojoj možete pogledati proces proizvodnje i nakon degustacije eventalno kupiti flašu vina po ceni od 6 evra. Na ovom sajtu http://www.lefkaditikigi.gr/inner.php možete pogledati prezentaciju vinarije. Radno vreme je od 10-15h.
- Poseta vodopadu koji avgusta meseca ume da presuši a nalazi se na 3 kilometara od Nidrija ka putu za Rahi.
- Trajekt iz Nidrija za Meganisi je 2 evra po osobi i 8 evra za vozilo. Prvi trajekt kreće iz Nidrija u 07: 00 a zadnji se vraća u Nidri u 17:00h.
- Najam čamca je od 30-40 evra + utrošeno gorivo. Tako možete da obiđete najbolje plaže na Meganisi ostrvu a čini se da je najsređenija Fanari plaža koja ima wc, tuševe, restorane i prirodan hlad.
- Poseta manastiru Feneromeni koji se nalazi na putu os Lefkade ka Ag. Nikitasu. Za posetu je otvoren od 8-14 i od 16-20h. Osim ikonostasa u okviru manastira je mini zoo vrt.
- Crkva Proroka Ilije koja se nalazi na 1.036 metara nadmorse visine odakle se pruža panoramski pogled na zapadnu obalu ostrva. Do nje se dolazi od mesta Drimonasa, preko Eksantihe i Striftuna do napuštene radarske baze.
Plan Nidrija
Što se samog mesta tiče, tokom avgusta je, kao i na većini ostalih ostrva velika gužva što zbog Italijana i njihove feragoste ali i domaćih grka. Večernja šetnja pored marine gde je posle 20 sati pešačka zona sa većinom restorana, taverni i kafića je vrlo prijatna a ko voli da obilazi prodavnice sa interesantnom robom i suvenirima, toga ovde ima zaista dovoljno.
Od restorana se ističu Simposio, Notos i Panorama koja je kod spomenika Onazisu, taverna Sotiris i giros kod Sostisa i Statisa.

Нема коментара:

Постави коментар