25. 10. 2012.

Letovališta na Lefkadi


Ovo egejsko ostrvo je odnedavno zainteresovalo naše turiste činji je broj u zadnjih 4-5 godina od tek po nekog zaljubljenika u plaže divlje lepote kao što su Porto Katciki, Ermones ili Milos danas prerastao u značajnoj meri. Tako smo danas uz Italijane, Enlgeze, Čehe i Mađare i mi prisutni na ovoj destinaciji. Ostrvo je malo i ima svega nekoliko mesta koja su interesantna turistima a to su Lefkas-ili glavni grad ostrva, Nidri, Vasiliki i Agios Nikitas. Ostala naselja mogu biti predmet samo sporadičnih interesovanja po nekog turiste jer se sva ponuda smeštaja a samim tim i turističkih sadržaja svodi u većoj meri na prva tri pobrojana mesta a zatim, u mnogo manjoj meri, i na ostala.
Lefkada - drveni most
Lefkas je prvo mesto na koje se nailazi stupanjem na tlo ostrva prelaskom pontonskog mosta. To je ujedno i najurbaniji grad na ostrvu. Tokom leta je opsednut uglavnom Italijanima i Englezima jer su i njihove platežne mogućnosti u skladu sa cenama smeštaja po hotelima u mestu. Logično je onda da se najviše mesta za zabavu nalazi baš u Lefkasu. Osim brojnih kafića, restorana, barova, diksoteka, poslastičarnica i lokala sa girosom od kojih su najpopularniji Dalton i Giro Giro (jedan do drugog), pažnju zaokuplja i čitav niz radnjica sa suvenirima izrađenim na jedan originalan i maštovit način.

Lefkas - Međunarodni festival folklora 
Tokom leta se u Lefkasu tradicionalno organizuje svetski festival folklora u kome pored domaćina učestvuju folklorne grupe iz Italije, Turske, Španije, Kine i naravno Srbije. Tokom avgusta meseca je u gradu velika gužva zbog većeg priliva gostiju iz Italije ali i iz same Grčke.
Večernja šetnja uz marinu ume da bude pravo zadovoljstvo dok posmatrate usidrene jahte iz cele Evrope kako se ljuljuškaju uz vezove. Grad je dobro povezan sa mestima po obodu ostrva solidnom mrežom puteva i autobuskom linijom. Nekoliko supermarketa kao što su Lidl, Carefour, Marinopulos, In market i Champion su i više nego dovoljnji za nabavku namirnica.

Ako ste zainteresovani da razgledate muzeje, u gradu ih ima dva i to
Faneromeni manastir
su Arheološki muzej koji radi od 08:30-15:00 sem ponedeljkom a ulaz je 2 evra i Muzej gramofona ili fonografa koji radi dvokratno od 10-14h i od 19-24h a ulaz je besplatan. Što se tiče tvrđave Agia Mavra, koja se nalazi na ulazu ostrva, nju možete posetiti od 08:30-14:30 sem ponedeljkom a ulaz je takođe besplatan. Nedaleko od Lefkade, na putu za Tsoukalades se nalazi manastir Faneromeni koji je otvoren za posetioce od 8-14 i od 16-20h. U njemu se održava služba a krasi je divan oltar sa ikonostasom. Manastir održava svetkovinu Agia Triada (Sveto trojstvo). U okviru manastira je muzej crkvene umetnosti i mali zoološki vrt u lepo negovanom parku.
Lefkas - laguna

Sa uzvišenja na kome leži se pruža predivan pogled na severnu stranu ostrva sa svojom interesantnom lagunom. Manastir je izgrađen sredinom XVII veka kao privatno vlasništvo. Ponovo je izgrađena u kasnom XIX veku na ostacima posle velikog požara da bi 1968. godine bila obnovljena.

Nidri
Nidri je zadnjih desetak godina u naglom turističkom razvoju i nameće se kao dobra polazna baza za istraživanje ostrva. Ima svoju malu gradsku plažu i Pasa, Desimi i Mikros Jalos na par kilometara na sever ili jug. Ima nekoliko dobro snabdevenih marketa, mesara i pekara a ne nedostaje i dobrih restorana i kafića kao što je Notos restoran ili La minute cafè. Ljubitelji girosa će uživati u ukusnim zalogajima u Sotirisu i Statisu.
Nidri - šetalište
Uz luku gde pristaju brodovi koji krstare do Kefalonije i Itake i trajket za ostrvo Meganisi je šetališe na čijem centralnom delu dominira statua grčkog brodovlasnika Onazisa čije ostrvo Skorpion je preko puta Nidrija. Uveče je dosta živo i na momente bučno od glasnije muzike iz kafića ali več posle ponoći sve utihne. Parkiranje je problematično u špicu sezone i treba znati da je dozvoljeno samo određenom stranom ulice. Ako su svi parkirali sa leve strane u ulici, uradite tako i vi.

Nidri - spomenik Onazisu
Šetalište se posle 20h zatvara za saobraćaj pa ako se nakon tog vremena vraćate u Nidri pronađite alternativni put do vašeg smeštaja ako je blizu šetališta. Ako volite pešačenje, na 3 km od Nidrija ka putu za Rahi u unutrašnjost ostrva se nalazi vodopad.

Vasiliki
Vasiliki je najjužnije naselje ostrva koje krasi široka šljunkovita plaža sa čestim vetrovima. U malom mestašcu osim par restorana i lokala sa girosom i nema nekog sadržaja. Značaj Vasilikija je uvećan činjenicom da iz luke ovog mesta polazi trajekt za Kefaloniju a ima nekoliko linija taxi brodića koji saobraćaju do obližnje Agiofili plaže po ceni od od 6 evra za povratnu kartu i do plaža Porto Kaciki i Egremni sa polaskom u 10 i povratkom u 18h.

Agios Nikitas
Agios Nikitas je malo seoce sa sopstvenom dobro uređenom plažom, dobro povezano autobuskom linijom od Lefkasa. Zbog suisednih brda sunce kasno izlazi i rano zalazi. Uz 500 metara dugu ulicu je nekoliko prodavnica, pekara i restorana od kojih preporučujem tavernu Portoni zbog velikog izbora ukusnih jela i pozitivne atmosfere kojoj vlasnik u velikoj meri doprinosi svojim šarmom i humorom. Kuće su smeštene stepenasto na brdu a sve gravitiraju prema glavnoj ulici koja se spušta do mora. Preko sezone je pojačana gužva na plaži a naročito u danima vikenda. Brodićem ili peške stazom preko brda može da se stigne do Milos plaže koja je prava lepotica među plažama. Cena povratne karte brodićem je 6 evra a polazi od 11 sati na svakih 20 minuta sve do 17 časova.
Karija - Muzej folklora
Karsakino vez
Karija - restorani









Nedaleko od mesta, u središtu ostrva je selo Karia sa muzejom folklora koji je otvoren od 9-21h a ulaz košta 2,5 evra. Tu se mogu videti ručni radovi poznati kao Karsaniko vez, specifičan za ovaj region koji se u prodavnici Karias Lefkadas mogu kupiti. U nekoliko restorana u prijatnoj hladovini pod koršnjom drveta možete uživati u ukusnim jelima ili pijuckati osvežavajuće piće (prednost dati restoranu sa plavim i zelenim stoljnjacima) i posmatrati živost ovog interesantnog mesta. Par kilometara dalje je selo Platistomi gde je porodična vinarija u kojoj se mogu degustirati domaća vina i kupiti po ceni od 6 evra po litri. Vinarija se ni po čemu ne razlikuje od ostalih kuća u kraju pa pazite da je ne promašite.

Нема коментара:

Постави коментар