17. 10. 2012.

Paleokastrica

Oblast Paleokastrice je udaljena 25 km od grada Krfa. Čine je dva poluostrva i pet malih zaliva.
Paleokastrica sa vidikovca Bella Vista
Njen položaj je izuzetan, tako da je Paleokastrica bila jedno od prvih mesta na ostrva koja su se turistički razvila. Bez obzira na mnogobrojne hotele i vile koje su preplavile regiju, predeo iznad zaliva međusobno odeljenih oštrim stenama nastavlja da bude čaroban. Put se krivudajući spušta do najveće od plaža. Sa leve strane staze vode do malih plaža pogodnih za plivanje. U zalivu Andipa se nalazi mala luka u kojoj se ukotvljuju ribarske barke i jahte. Poznato je da je more ovde izuzetno duboko, što utiče na veću posetu ronilaca i ribara.

Manastir Paleokastrica
Manastir Paleokastrica

Na stenama severnog poluostrva nalazi se manastir Paleokastrica, osnovan 1225. godine. Današnje zdanje podignuto je između XVIII i XIX veka. Sa spoljašnje srtrane savremena građevina je odličan primer grčke manastirske arhitekture. Sastoji se iz dvorišta sa svodovima i malog muzeja u kome su izložene vizantijske i postvizantijske ikone.
Iz manastira se pruža predivan pogled a u zaleđu možemo videti i drugo ostrvce koje polaže pravo na titulu Odisejevog okamenjenog broda.
Postoji međutim još jedno predanje koje pokušava da objasni neverovatnu sličnost ovog ostrva sa brodom. Priča se da su u srednjem veku Saracenski gusari ušli brodom u zaliv kako bi opljačkali manastir. Ugledavši ih, iguman uđe u glavnu manastirsku crkvu i pomoli se Bogorodici. Kada je izašao napolje držeći tamjan u ruci, čudo se već dogodilo. Gusar i njihov brod su se pretvorili u stenu.
Vratimo se nazad, na skretanje ka mestu Lakones. Ostavljamo glavni put i penjemo se između maslinjaka. Krfske masline imaju veličinu i širinu koja se retko sreće u Grčkoj.
Manastir sa mora
Zbog toga se putujući kroz Krf  stekne utisak da prolazimo kroz beskrajne šume. Ovde će nas očarati zidići izgrađeni kako bi se omogućila obrada zemlje na padinama. Sitno kamenje je otklonjeno sa tla, stvarajući široku površinu na kojoj su mogli da zasade masline  kao i druge kulture oko njenog korenja.

Istovremeno su od prikupljenog kamenja gradili zidiće koji su držali plodnu zemlju da je kiša ne spira tokom zime. Nastavljamo da se penjemo i ispred nas se otvara sjajan pogled na Palokastricu sa njenim zalivima.

Lakones

Lakones je 25 km udaljen od grada Kra. To je živopisno mestašce na padini brda sa čarobnim pogledom ka jugu. Nakon sela sledi takozvana Bella Vista (Lep pogled) sa mnogobrojnim kafanama iz kojih se može uživati u predivnom pogledu.
Za one hrabrije postoji strma staza koja se spušta do Paleokastrice. Nastavljamo prolazeći kroz selo, dok je provalija sa naše leve strane.

Agelokastro

Nakon sela Lakones ukazuje se Agelokastro, vizantisjka tvrđava postavljena na veoma nepristupačnom vrhu. Kako bi smo došli do tvrđave pratimo put koji vodi do sela Krini. Na raskršću sela nastavljamao levo do dna stene, odakle se pešice penjemo strmom i uskom stazom.
Agelokastro
Sa vrha tvrđave pruža se panoramski pogled sve do samog grada Krfa. Agelokastro je bila zapadna stražarnica Epirske despotije, grčke pravoslavne monarhije dominantne na zapadnom Balkanu u vreme slabljenja moći Vizantije u XIII veku. Tvrđava je poznata i pod imenom Castle Michael Angelo, čuvajući ime njenog tvorca, epirskog despota Mihaila II. Tvrđava se nalazi na steni visine 160 metara u koju danas udara more, dok je samo jedan uzan kanal spaja sa kopnom. Na vrhu se nalazi crkvica Arhanđela, dok se na severozapadnoj zidini nalazi oltar Agia Kiriaki unutar jedne pećine. Tvrđava je strateški bilo jako važna od početka vladavine Mletaka pa sve do kraja XVI veka. Ovde se nalazilo sedište upravitelja ostrva koga je birao krfski senat, što nam takođe govori o njenom značaju. Jedan od najznačajnijih istorijskih događaja u vezi sa tvrđavom odigrao se u vreme turskog napada 1571. godine. Seljani iz okolnih oblasti su se sklonili unutar tvrđave kako bi se odbranili od napadača.

Нема коментара:

Постави коментар