17. 10. 2012.

Paksos i Antipaksos

Paksos

Luka Giaos (Paksos)
Ovo malo ostrvo prepuno zelenila je udaljenjo 7 nautičkih milja (13 km), južno od ostrva Krfa. Od luke grada Krfa je 32 milje (59 km) a od Parge 12 milja (22 km). Ostrvo nas očarava nas već na prvi pogled. Visoke masline koje prekrivaju gotovo celokupnu površinu ostrva. Idilične uvalice, živopisne luke i ogromne stene sa pećinama unutar njih, ostavljaju snažan utisak. I sve ovo na površini manjoj od 25 kvadratnih metara. Njegova istočna obala je mirna, prepuna slikovitih zaliva. Teren zapadne obale je izuzetno stenovit. Najveće brdo je Sveti Isavros, visine 250 metara. Stanovnici ostrva se bave uzgojem maslina, ribolovom i turizmom. Maslinovo ulje je glavni proizvod ostrva i zajedno sa zaradom od turizma je glavni prihod ostrva. Zato, ako planirate da kupite maslinovo ulje učinite to na ovom ostrvu. Imaćete jedno od najboljih proizvoda u čitavoj Grčkoj i u isto vreme ćete pomoći da ostrvljani ostanu dosledni svojoj tradicionalnoj proizvodnji.

Gaios

Giaos
Impresivna luka Gaiosa istovremeno je i glavni grad ostrva. Ispred se nalaze dva mala ostrva prepuna drveća koja kao da štite ovu luku. To su ostrva Panagia sa manastirom posvećenim Bogorodici i Sveti Nikola koji sa prevlakom preko puta obrazuje uski zaliv. Na Svetom Nikoli se nalazi tvrđava i jedna vetrenjača. Gaios je dobio naziv po jednom od učenika Apostola Pavla, koji je propovedao hrišćanstvo na ostrvu Paksos gde je i sahranjen.
Kuće na Gaiosu čuvaju tradicionalnu jonsku arhitekturu sa uskim ulicama, malim prodavnicama, kafanama i klubovima koji stvaraju veselu atmosferu. Blizu pristaništa se nalazi biblioteka, istorijski arhiv i crkva Svetog Apostola. Dve male plaže se nalaze jugoistočno od pristaništa. Od Gaiosa kreće put koji spaja sever i jug ostrva, prolazeći kroz šume maslinovog drveća.

Logos-Laka
Laka (Paksos)

U malom zalivu 5,5 km severno od Gaiosa u zelenom okruženju, smešteno je seoce Logos. Kraj puta je mesto Laka, živopisno selo unutar zatvorenog zaliva. Blizu Lake je prelepa peščana plaža Haramis kao i vizantijska crkva Ipapantis.

Obilazak ostrva Paksi

Od Gaiosa se krećemo ka jugoistoku gde se nalazi plaža Ozia u blizini ostrva Mogonisi i Kalcionisi. Odavde, idući ka severozapadu, nailazimo na Tripito, prirodni kameni most, stene Musmuli, pećinu Ortoliti sa ogromnom stenom Erimitis na njenom ulazu. Takođe se može videti pećina Kastanida u dnu uspravne stene visine 180 metara i na kraju pećinu Ipapantis koja je sklonište za foke.

Ipapantis
Kastanida
Tripito luk









Antipaksos

Ovo ostrvce je udaljeno samo 3 nautičke milje (5,5 km) od Gaiosa i ostrva Paksos. Na ovom malom ostrvu površine 5 kvadratnih kilometara naći ćete najlepše peščane plaže, more najsvetlije plave boje i kristalno čiste vode.
Posetićete luku Agrapidia, plivati na plažama Vutumi i Vriki, popeti se između zasada maslina kako bi uživali u pogledu. Od Krfa i Parge tokom leta svaki dan polaze brodići do Paksosa i Antipaksosa.
Vutumi plaža (Antipaksos)
Vrika plaža (Antipaksos)

Нема коментара:

Постави коментар