28. 9. 2012.

Letovanje na Krfu

Letovanje na ostrvu Krfu, ako želimo da ga bar donekle upoznamo, zahteva veću mobilnost. Za to postoji nekoliko razloga ali ću navesti samo najvažnije.

Prvi razlog je taj što ni jedno letovalište na ostrvu u sebi ne sadrži sve one karakteristike koje bi zadovoljile potrebe turiste a to su: lepa plaža sa šetalištem, obližnja izletišta i večernji provod.
Mreža puteva je dobro razvijena i magistrala manje-više prati obalu mora povezujući naselja što je bitan preduslov razvoja turizma. Sva naseljena mesta od obale ili plaže deli magistralni put sa izrazito prometnim saobraćajem, a u mestima kao što je Ipsos, plaža je tako uska da u oporoj šali kažu „Noge u vodi-glava na putu“. Ako poželite da sa detetom prošetate uz obalu, nećete moći jer trotoara ima pa nema ili samo nema a grci voze prilično nemarno.

Što se tiče strukture samih letovališta, to su mala naselja sa po 30-tak kuća, par prodavnica i restorana uz glavni put, desno od puta je more a levo od puta su kuće koje se nude po agencijama. U boljoj varijanti je da su objekti u ravnici kao što je to slučaj na jugoistoku ostrva u mestima Kavos, Moraitika, Benices i Perama ali je na severoistoku ostrva u letovalištima Guvija, Dasija, Ipsos, Pirgi i Kasiopi uglavnom sve u brdima. To ne mora da bude samo po sebi loše ako sa vama nema sitnije dece i ako je put uzbrdo pod nekom prirodnom hladovinom.

Srpska kuća
Drugi razlog da se makar dva-tri puta u toku odomora napusti letovališe je grad Krf koji svojom istorijom, arhitekturom, prodavnicama i atmosferom zahteva punu pažnju.
Poseta Srpskoj kući i ostrvu Vidu je najmanje što možemo učiniti u znak sećanja na pretke koji su u jednom teškom vremenu položili svoje živote.
Savetujem da pre posete Vidu saslušate reči Ljubomira Saramandića, kustosa Srpske kuće, dok razgledate fotografije, dokumenta i predmete iz tog perioda patnje i stradanja. Srpska kuća na kojoj se vijori nacionalna zastava se nalazi u ulici Moustoxidi a radno vreme je od 9-14h. Ulaz je besplatan. Nasuprot nje je prodavnica u kojoj možete kupiti knjigu „Hodočašće na Krf“ od autora koga ste prethodno slušali uživo, po ceni od 5 evra.

Ostrvo Vido
Do ostrva Vida prevoze brodići na puni sat a vraćaju se na pola sata po ceni od 1 evra u jednom pravcu. Iako brodići saobraćaju i pre i posle toga (9-17h), savetujem da odete između 10 i 14 sati jer je tada mauzolej otvoren. Kako stupite na ostrvo, skrenite desno putem koji vodi do mauzoleja.
I još jedna pojedinost. U selu Agios Mateos, 30km južno od grada je spomenik koji je podignut u čast grčkom seljaku Janisu Janupisu koji je poklonio svoju zemlju za upokoj preminulih vojnika.


Liston
Fasada
Stara i nova tvrđava, Liston ulica, trg Spianada, kuće sa dotrajalim fasadama i uskim drvenim žaluzinama, popločane ulice i trgovi, crkva Svetog Spiridona... Sve to nas uvodi u dopadljiv ambijent mediteranskog i kosmopolitskog grada.


Bogorodicin manastir
Na poluostrvu Kanoni, gde se inače nalazi aerodrom, je arheološki lokalitet Palaiopolis sa ranohrišćanskom bazilikom i ostacima rimskog kupatila iz V veka. Nešto dalje se ukazuje najslikaniji prizor vezan za grad Krf a to su ostrvce Vlaherna (spojeno uskim nasipom sa kopnom) sa Bogorodicinim manastirom i Pontinikosi, ostrvce poznato kao Mišje ostrvo.
Ako ste ljubitelj muzeja, u gradu se nalazi Arheološki, Vizantijski i Muzej Azijske umetnosti. Radno vreme je od 9-15 sati.

Treći i vrlo važan razlog napuštanja izabranog letovališta su brojne prelepe plaže uglavnom na zapadnoj strani ostrva.



Na karti su predstavljene najvažnije plaže koje se ističu čistoćom, uređenjem i lepotom. Neko voli peščane, neko šljunkovite, pa se može reći da je istočna obala uglavnom sa šljunkovitim plažama, jug i jugozapad sa peščanim, zapad sa šljunkovitim i kamenitim a na severu su plaže sa mešavinom peska i gline, osim dve plaže-Aharavi koja je peščano-šljunkovita i Kalamaki koje je peščana.
Agia Varvara
Kontojalos
Agios Gordis
Kako je zapadna obala pod uticajem morskih struja a u predelu priobalnog dela Paleokastrice ima podzemnih izvora hladne vode, temperatura mora je za par stepeni niža od mora na istočnoj obali. Dodatno, iz pravca Italije i Jadrana često duvaju vetrovi koji prave nešto veće talase čiji intenzitet opada kako se ide južnije.
Većina ovih plaža ima tuševe, kabine za presvlačenje, ležaljke i suncobrane u najam i dobru ponudu restorana i barova. Ono što se teško nalazi u celoj Grčkoj pa ni Krf nije izuzetak u tome je prirodna hladovina na plaži.
Paleokastrica
Logas
Aharavi
Angelokastro
Četvrti razlog su lokaliteti za koje su potrebni lični afiniteti a to je palata Ahilion kod sela Gasturi u kojoj je živela austrougarska princesa Sisi, muzej školjki nedaleko odatle, u mestu Benices, Kajzerov tron odakle se vide obe strane ostrva, etno selo Pelekas na istočnoj obali, akvapark u unutrašnjosti ostrva u mestu Agios Joanis Pareleon koji je treći po veličini u Evropi, manastir iznad slikovite Paleokastice, tvrđavu Angelokastro, najlepši zalazak sunca iz restorana Sunset Beach iznad Logas plaže, kanal ljubavi u Sidariju i vrh planine Pantokrator na 903 metara nadmorske visine odakle se vidi dobar deo južne Albanije i grad Krf kao na dlanu.

Kajzerov tron
Akvapark
Ahilion

Ako ste na Krf došli svojim kolima, samo pratite putokaze i stići ćete do svake plaže do koje se može stići putem. Do nepristupačnih laguna oko Paleokastrice možete brodićem-taksijem ili rentiranjem čamaca (do 30ks nije potrebna dozvola).
Ako ste došli organizovanim prevozom, možete se osloniti na dobro razvijenu liniju međugradskog prevoza koji polazi iz grada Krfa na jug, sever i istok, sa popularnom cenom karte od 1-4 evra po osobi u jednom pravcu u zavisnosti od udaljenosti krajnje destinacije.
Ako želite bolju pokretljivost i samostalnost, iznajmite manji auto (zbog uskih drumova po unutrašnjosti) ili skuter. Cena najma automobila zavisi od veličine, broja dana najma, sezone u kojoj rentirate i umešnosti u pregovaranju, pa možete unajmiti auto po ceni od 25evra po danu (za 8 dana) ili 10 evra po danu za skuter. Pri tome vodite računa da je u cenu uključeno potpuno osiguranje i obavezno pregledajte vozilo da vam ne pripišu tuđu štetu (uvek birajte već malo izgreban auto ili skuter).

Dasija
Dasija
Dasija

E sada, dilema je koje letovalište izbrati kao pogodnu bazu za istraživanje ostrva. Moj favorit je Dasija jer je šljunkovita plaža sa sporadičnim delovima sa peskom dovoljno široka, ima dragocenu hladovinu pod krošnjama platana na samoj plaži, magistrala nije odmah do plaže zahvaljujući hotelima Dassia i Corfu Chabdris koji izlaze negovanim travnjakom na plažu, ima kakvu-takvu ponudu restorana i barova, nekoliko dobro snabdevenih prodavnica i par lokala sa ukusnim girosom. Strateški je na dobrom mestu jer je na toploj, istočnoj obali, na liniji autobuskog prevoza i na 12km od grada Krfa. Za mlađe turiste željne dobre zabave, 2km severno je sledeće naselje Ispos do koga se može i peške ali oprezno magistralom. U Ipsosu je zabava zagarantovana zahvaljujući diskotekama i klubovima punim mladima iz Italije i Engleske. Do ponoći je sve mirno a onda počinje žurka sve do zore. Uzrast mladih gostiju u Ipsosu je od 20-25 godina.
Naravno sve ovde navedeno je lično mišljenje i iskustvo, ali dobar broj turista na Krfu je mišljenja da je boravak od prvog do poslednjeg dana u jednom mestu čist promašaj.


1 коментар: