16. 7. 2012.

Indijska jela sa čudnim imenima

(Putopis iz Indije II deo)
Indija se dosledno odredila prema ostatku sveta svojom posebnošću. Ovde ćete biti u prilici da probate jela koja se pripremaju na poseban način i sa specifičnim začinima. Imena jela zvuče prilično obeshranrujuće, ali uprkos tome nemojte propustiti priliku i probati sledeća jela:

Alu Gobhi
U severnom delu Indije je popularno vegetarijansko jelo koje se sastoji od krompira i karfiola. Dodaje se zlatno žuta gorko-ljutkasta kurkuma koja ima blagotvorno destvo na varenje, krvnu sliku, bolesti disajnih organa i dijabetes. Takođe, dodaje se još korijander, grašak, paradajz i đumbir.

Vindalho
Ovo jelo je nastalo pod uticajem kolonijalne vladavine portugalaca. Radi se o svinjetini u vinu sa belim lukom. Prethodno se meso drži u marinadi. Svinjsko meso se ređe jede u Indiji pa se danas uglavnom priprema pileće meso sa kuminom, čilijem, biberom, piskavicom i cimetom.

Punnchmail Bhaji
Ispod ovog imena se krije ukusni paprikaš od pet povrća. U lonac se zajedno kuva pasulj, krompir, šargarepa, plavi patlidžan i paradajz  List mente daje posebnu notu ovom jelu.

Samosa
Knedle koje se često služa kao predjelo ili zakuska. Napravljene su od pšeničnog brašna i ispunjene su kari pastom, sočivom, pasuljem, krompirom ili pirinčem. Nakon filovanja se savijaju u trougao i dobro isprže u ulju. Vrlo su polularne kao brza hrana.

Piletina Tandoori
Tanduri je zapravo rerna na ugalj ili drva poput našeg „Smederevca“. Piletina se priprema u marinadi od jogurta i dodaje se tanduri masala miks začina koji se može razlikovati po regionima. Najčešće su to crni i beli biber, karanfilić, cimet, crne i bele semenke kumina i crne, braoun i zelene mahune kardamona koja je slična đumbiru. Nakon toga se dodaje aleva paprika i čili od koje piletina dobija crvenu boju.

Biryani
Ovo je jelo od pirinča popularno u južnom delu Indije koje može biti vegetarijansko ili sa jagnjetinom ili piletinom. Kao osnova se koristi Basmati pirinač kombinovan sa lukom, orahom i suvim grožđem. Podvarijanta je slana ili sltako-kisela pasta koja se služi uz mnoge obroke, a najpoznatija je Mango Chutnei. Može se kombinovati sa karijem i povrćem kuvanim sa mesom.

Shahi Alu Kofta
Termin "kofta" ili "kofte" je u orijentalnoj kuhinji zapravo ćufta. U Indiji ima više vegetarijanskih varijanti sa krompirom ili lokalnom vrstom tikve. Za pripremu je pored pire krompira potrebno dodati indijskih orah, suvo grožđe i jogurt. Iz ove mase se formiraju kuglice i prže u ulju. Uz ćufte se može služiti sos sa đumbirom, belim i crnim lukom i kokosom.

Butter Paneer Masala
Kremasto jelo je vrlo popularno u severnoj Indiji. Koristi se kriška panir sira koji se istopi sa puterom. Dodaje se crni luk, paradajz sos, korijander, piskavica, čili i buter od indijskog oraha. Uz ovaj krem se služe razne vrste pečenog testa  ili tortilje koje se pripremaju na otvorenoj vatri.

Gulab Jamun
Ova poslastica se pravi od guglica testa koje se prže u ulju i prelivaju šećernim sirupom. Uz karamelizovani šećer se dodaje zeleni Kardamon ili šafran.

Laddu
Još jedna poslastica tipična za Indijsku kuhinju je Ladu. Loptice od brašna leblebije ili griza se mešaju sa maslacem i kuvanim aromatizovanim sastojcima kao što su semenke susama ili badema. Često se poslužuje na rođendanskim prosavama i verski svečanostima.

Autor: Slavica Mitrović




Нема коментара:

Постави коментар