16. 7. 2012.

Plaža kao terapija


Stare civilizacije sa Mediterana su verovale da direktan kontakt tela sa tlom u blizini vode deluje umirujuće. Poznati umetnici, slikari, pisci su baš na takvimm mestima pronalazili inspiraciju za svoja dela. 

Dovoljno je da samo 10 minuta sedite na plaži, bosim stopalima ili šakama priljubljenim uz podlogu i osetićete kako teskoba nestaje. I zatrpavanje peskom do vrata, koje je jedna od omiljenih dečijih zabava na plaži, vrlo je lekovito.

Osim što pomaže kod opekotina, blagotvorno je za kožu u svakom smislu, čisti pore i rashlađuje, takođe izvlači i negativnu energiju i smiruje nervozu. Pronađite miran kutak na peskovitoj plaži u hladovini, prekrijte se peskom kao ćebetom i pokušajte da odspavate ili maštate zatvorenih očiju u tišini 30 minuta. Nakon toga ćete se osećati odmorno, kao da ste spavali čitavu noć, puni energije i optimizma. 

Ležeći na plaži, lako stupamo u kontakt sa nepoznatim osobama i „otvaramo“ im se. Za sve je „kriv“ položaj na kojem insistiraju i psihijatri jer nas on navodi da se u potpunosti otvorimo kroz razgovor. Zato ne čudi što se na moru zbližavamo sa prijateljima i poznanicima više nego "kod kuće" ili na drugom vidu putovanja. Budite sigurni da je i druga strana rekla više nego što je želela. Ipak, bliskost ima i negativnu stranu jer otvarajući se ka drugome, veća je šansa da budemo povređeni, pa pre nego što raširite peškir odaberite adekvatno društvo.

Sunce, more i pesak imaju sve blagodeti salona lepote. Udruženi, predstavljaju solarijum, teretanu, masažu i kozmetički tretman na jednom mestu. Morska so je bogata mineralima, osim što neguje kožu, pospešuje i cirkulaciju. 

Budući da je voda gusta zbog soli, svaki pokret se izvodi sa naporom i mišići zatežu kao da radimo vežbe sa tegovima. Posebno prija koži, jer se pore otvaraju i čiste, što je naročito delotvorno za osobe sa aknama, pa ten postaje baršunasto nežan i čist. 

Pesak je idealan za piling, čim izađete iz mora, dok ste još mokri uvaljajte u pesak laktove i stopala gde je koža tvrda i snažno istrljajte. Mesta zahvaćena celulitom takođe možete da tretirate na ovaj način. Pesak će da poboljša perifernu cirkulaciju, sunće će pomoći da otopite masne naslage, a plivanje i sportovi na plaži da zategnete mišiće i kožu.



Нема коментара:

Постави коментар