11. 5. 2013.

Tasos ukratko

Najsevernije grčko ostrvo i našim turistima najomiljenije je Tasos. Privrženost ostrvu nije samo posledica činjenice da nam je najbliže, već prevashodno zato što se priroda pobrinula da na 40km obale smesti isto toliko uglavnom neuređenih plaža. Ima ih svake vrste: peščanih, šljunkovitih i stenovitih, za svačiji ukus. Većina njih je sa šumovitim zaleđem i lakim pristupom sa glavnog puta koji prati obalu ostrva. Da bi bili u prilici da obiđete makar najpopularnije plaže, neophodno je da ste motorizovani sopstvenim vozilom, rentiranim autom / skuterom ili da se oslonite na redovan ali nedovoljno čest autobuski prevoz koji sa dve linije saobraća u dva smera: s’ desna na levo i obratno.

Osim lepih plaža, atrakcija ostrva su oblasti bogate šumom izuzev zapadnog dela ostrva, prema Atosu. Zahvaljujući borovoj šumi, na Tasosu se proizvodi odličan med koji je ponos meštana. Pčelari su se okupili oko udruženja koje im ostvaruje zaslužen plasman a kupcu garantuje postojan kvalitet. Teglice sa medom se mogu kupiti u gotovo svakoj radnji osim onih koje prodaju krpice.

Najposećenija letovališta su Limenas, odnosno grad Tasos, koji je luka i administrativni centar ostva, Limenarija i Potos. Manji turistički centri su Skala Rahoni, Skala Prinos, Skala Potamia i Golden Beach. Reč skala znači da se radi priobalnoj „ekspozituri“ sela koje se nalazi koji kilometar u zaleđu.

Dva naselja koja mame pažnju su pre svega etno selo Agia Paraskevi koja se nalazi u brdu iznad Golden Beach-a, na južnoj strani ostrva i Teologos, selo nedaleko od Potosa.


Manastir Arhangela Mihaila se nalazi na litici nad morem, na jugozapadnoj obali. Novoizgrađeni manastir sa prepoznatljivim vizantijskim kupolama sprema se da udomi kaluđerice koje sada služe u starim odajama.

Svako od navedenih mesta i većina plaža zaslužuju poseban osvrt kako bi čitalac koji nikada nije posetio ovo lepo ostrvo mogao da stekne pravu predstavu o Tasosu.

Нема коментара:

Постави коментар