29. 11. 2012.

Manastiri i crkve u istočnom delu Krita

Osim plaža istočni deo ostrva je prebogat manastirima, crkvama
Manastiri na Kritu se građeni kao utvrđenja jer nisu bila samo mesta za molitve nego i za zaštitu okolnih žitelja. Krićani su vrlo religiozni a crkva je oduvek imala zaštitničku ulogu pa i u najtežim vremenima turske okupacije. Poznat kao borbeni i slobodarski narod, veliki broj stanovništa je dao svoj život tokom borbe za slobodu ne samo turaka nego i u novijoj istoriji, protiv nemaca. Nemački oficiri su bili zaprepašteni kada su se suočili sa oružanom pobunom muškaraca ali i žena i sveštenika.
Moni Arkadi manastir
Manastir Moni Arkadi je pored svoje neobične renesansne arhitekture u kojoj je podignut postao i simbol otpora. Podignuta je kao katolička crkva za vreme mletačke dominacije i u njoj je cvetala pismenost i umetnost. Tokom Otomanske imperije turci su dugo lomili otpor stanovništva ali ga nisu nikada do kraja slomili. U ovoj crkvi su našli utočište preživeli iz prethodne dugo vođene i krvave borbe. Kada su videli da im nema spasa 639 žena i dece je zajedno sa 325 muškaraca odlučilo da digne i vazduh sebe barutanu i arsenal oružja koji je bio u crkvi. Na taj dan, 7. novembar dolaze krićani iz svih krajeva ostrva da daju pomen palim žrtvama.
Melidoni pećina
Drugi sličan događaj se desio u Melidoni pećini koja se nalazi blizu Retimna. Pokret otpora je sa meštanima okolnih sela krenuo u pećinu da se zaštiti od turske vojske. Husein paša im je dao rok za predaju ali su oni odbili. Kada je krenuo sa vojskom na pećinu 24 njegova vojnika su poginula. U besu je odlučio da zapali ulaz u pećinu pa su se svih 370 ljudi ugušili. Danas je u pećini spomenik palim žrtvama.

Krit je u osnovi siromašno ostrvo i meštani su od uvek za svaku blagodet koja se inače podrazumeva umeli da snose veliko odricanje. Kad ih čovek pogleda onako tamnopute u crnim košuljama izgleda kao da prkose nemaštini, vrelini, životu... Žene često poslom silaze u grad iz svojih sela odeveni u slikovite narodne nošnje a muškarci mnogo podsećaju na crnogorce iz pasivnih krajeva. Nije retkost da se gore u selu ponekad i zapuca. Vole da šenluče.
Sveta Sofija
Da crkve na Kritu mogu da se nađu na nemogućim mestima potvrđuje i Sveta Sofija koja se nalazi u pećini na 400 metara nadmorske visine. Otići do nje i zapaliti sveću je več samo po sebi čin posvećenja.

Нема коментара:

Постави коментар