29. 11. 2012.

Krit - najveće grčko ostrvo

Krit je suviše veliko ostrvo da bi se u jednom naletu moglo istražiti. Nekako su se izdvojile dve celine: istočni deo ostrva sa Hanjom i Retimnom (i manjim letovalištima uz njih) i zapadni deo sa Herklionom, Hersonisosom i Agios Nikolaosom.
Hanja
Retimno

Koji god deo ostrva da odlučite da otkrivate bićete u stalnom kretanju jer Krit ne oprašta statičnost. Bilo da koristite bogat program izleta, unajmite auto ili koristite autobuski prevoz, verovatno da će standardnih 10 dana letovanja biti malo da se posete sve interesantne lokacije. Gde god da ste na Kritu obavezno probajte maslinovo ulje koje je sasvim posebnog ukusa i kvaliteta. Najkvalitetnije masline rađaju upravo na ovom ostrvu. Najstarija rađajuća maslina je istočno od Hanje, u mestu Ano Vuves čija je starost procenjena na oko 3000 godina. U prečniku ima 4,6m. Krićanska kuhinja je srodna grčkoj ali ima dosta uticaja orijenta i obližnje afrike. Dosta je začinjena a poseban specijalit je kokoreci - iznutrice koza i ovaca kojim se pune creva i prže na žaru.
Najstarija maslina
Додајте натпис
Kokoretsi

Нема коментара:

Постави коментар