7. 7. 2012.

Planiranje odmora - ali na pravi način

Planiranje odmora bi trebalo da bude zabavno, ali često to nije uvek tako.

Najbolje vreme za planiranje godišnjeg vremena je kada je hladno, vetrovito i kišovito vreme. Naravno, pri planiranju si neizbežne rasprave. Pitanja su brojna. Gde da se ide, koliko novca može da se odvoji za smeštaj u nekom solidnom hotelu, ili je možda kampovanje prava stvar? Planina ili more? Još pri tome, ako imate malu decu, potrebno je sve detaljno isplanirati i ništa ne prepustiti slučaju.

Kojim prevoznim sredstvom?


Neko isključivo želi da na odmor krene svojim automobilom, neko drugi bi radije autobusom, da ne brine ni o čemu na uštrb komfora a neko bi pak avionom, pa makar odmor trajao kraće.
Ako imate malu decu, razmslite koliko će saobraćajne gužve, letnja vrelina i sputanost dečije prirodne želje za igrom da pokvare sam početak Vašeg odmora. Let avionom je vrlo kratak, to će deci biti uvek poseban doživljaj, a vi započinjete prve minute odmora bez stresa i odmorni. Autobuski prevoz je najpovoljniji, svu odgovornost za stizanje na krajnje odredište snose vozači i vođa grupe, ali je spavanje u iskrivljenom položaju i intimizacija sa drugim pitnicima jednako ista tortura.

Da li ste za porodični odmor ili avanturu istraživanja?

Jedno isključuje drugo, ali su moguća i kompromisna rešenja. Ako izaberete destinaciju koja neguje masovni turizam, velika je verovatnoća da tu nema šta da se istražuje i da će odmor biti po šablonu: sunčanje, kupanje, eventualna lokalna ekskurzija i izlazak u večernju šetnju sa posetom nekom restoranu (ako ste sa decom) ili noćnom baru (ako ste mlađi par).
Odmor sa ukusom avanture je po pravilu osiguran u malim mestima koja još imaju notu autentičnosti. Tu ćete moći da idete sa lokalnim ribarima na noćno ribarenje, da se penjete na teško pristupačne vidikovce sa kojih zastaje dah pri pogledu na zalive, rtove, stenovite hridi i pučinu. Kao kruna dana, već u vreme zalaska Sunca, ćete pronaći prijatnu tavernu i uz meze i vino dokono posmatrati usporene kretnje lokalnog življa i refleksiju mora na privezanim čamcima u maloj luci.

Hoteska soba, najam vile ili kampovanje?

Sve zavisi od potreba i dubine džepa. Roditelji sa decom najčešće biraju najam studija ili apartmana u vilama. Tu će se osećati kao kod kuće, naročito majke koje će pripremati jednostavnija jela u skučenim kuhinjama, dok se deca igraju na terasi, a glava porodice ide u nabavku u obližnji supermarket.
Jedan manji broj boljestojećih turista bira hotele koji su podređeni porodicama, pa će se i roditelji odmoriti i deca provesti nezaboravne trenutke u akva parku, dečijem igralištu ili mini klubu pod nadzorom stručnog osoblja i animatora. Šator ostaje kao izbor zakletim avanturistima, ljubiteljima prirode, pobornicima neformalnog odmora i mlađim turistima.

Nakon donošenja plana o odmoru, počinju pripreme.

Proverite zdravstveno stanje svoje porodice i sebe, konsultujte se kod svog lekara, proverite sadržaj priručne apoteke, važnost trajanja pasoža, vozačke dozvole, napravite listu neophodnih stvari za kofer da ne bi plaćali višak prtljaga na aerodromu, koje igračke poneti za decu...

Na kraju, dok još traje ponuda First Minute ostvarite značajan popust pri rezervaciji izabranog smeštaja u destinaciji koju ste odredili za vaš odmor.

Kada ste i to uradili, pripremite se za odbrojavanje i opušteno dočekajte taj dugo očekivani dan.

Нема коментара:

Постави коментар