10. 7. 2012.

Istražite Zakintos

Većina turista na Zakintosu nalazi uživanje u sunčanju, kupanju i opuštanju, ali ako imate žeju za istraživanjem, ovde ćete pronaći nekoliko interesantnih mesta za posetu.

Venecijansko utvrđenje u Bohali zalivu


Istraživanje započinjemo u gradu Zante. Do brda iznat grada se može doći malim vozićem ili peške. Na samom brhu se nalazi tvrđava ili kastro, koju su mlečani podigli u XV veku. Sa njega se pruža panoramski pogled na čitav zaliv i unutrašnjost ostrva. U sukobima sa turcima je prilično oštećen. Jedno vreme je bio i glavni grad ostrva. Prolaskom kroz glavnu kapiju sa uklesanim lavovima, stupa se u veliki prostor u kome je bio stacioniran garnizon sa pratećim objektima. Danas je ostalo samo nekoliko kamenih ostataka zgrada, zatvorske ćelije i topovi. Okolina je pod borovom šumom, a u jednom prijatnom restoranu na terasi ispod tvrđave možete, uz rashlađeno piće, uživati u pogledu na grad i luku.

Roma palata


Silazeći niz padinu, sakrivena u sporednim ulicama, nalazi se palata Roma. Izgradio ju je u XVII veku engleski vice konzul ostrva a kasnije se koristila kao rezidecnija engleskog guvernera i vlade. Aleksandar Roma, premijer grčkog parlamenta, je 1880. godine kupio ovu palatu i u njoj živeo sa svojim potomcima. Ovo je jedna od malobrojnih starih kuća u gradu koja je ostala neoštećena u razornom zemljotresu 1953. godine. Danas je otvorena za posete. Raskošno nameštene sobe i portreti naslednika pokazuju način života aristokratije na ostrvu.

Muzej umetnosti

Nedaleko od palate je trg posvećen Dionizosu Solomosu, pesniku i autoru pesme “Himna slobodi” koja će postati tekst grčke nacionalne himne. Na tom trgu se nalazi muzej u kome su izloženi umetnički predmeti i verske relikvije spasene iz crkava i manastira u razornom zemljotresu. U jednoj prostoriji se nalaze freske koje potiču iz XVII veka, a koje su bile u manastiru Svetog Andreje u mestu Volimesu na severu ostrva. U holu muzeja je predstavljen model grada kakav je bio pre zemljotresa, a prikazana je i izložba fotografija koja pokazuje ulice, prodavnice i kuće iz tog perioda.

Manastir Teodokos Anafonitria

Manstir se nalazi u blizini Volimesa, mesta poznatog po izradi čipke i proizvodnji meda koji se prodaju u lokalnim prodavnicama. Do mesta se stiže uskim i dosta krivudavim putem. Manastir je podignut u XV veku tokom okupacije mlečana i ima zanimljivu vizantijsku arhitekturu. Ikona Bogorodice koja je na oltaru, doneta je iz Carigrada kako bi je spasili od naleta otomanske vojske. Puno zlatnog nakita je ostavljeno od strane vernika.
U manastiru je u XVI veku živeo Sveti Dionizos, zaštitnik ostrva. Rođen je 1546. godine u bogatoj porodici. Kao mlad se zamonašio. Proglašen je arhiepiskopom ostrva a nakoj smrti i svecem. Otuda je na ostrvu često muško ime Dionizos, a treba znati da se ovde češće slavi imendan nego rođendan. Na dan Svetog Dionizosa je na ostrvu velka crkvena slava i festivalska atmosfera.


Nešto dalje je manastir Sveti Đorđe Krimnon, koji je veći i sa tog mesta se vidi more. Manastir ima kružnu kulu u finkciji odbrane od napada ali su gusari 1553. godine ipak uspeli da je unište. Kasnije je izgrađena u venecijanskom stilu a u dvorišu je crkva sa visokim zvonikom među maslinama.

Нема коментара:

Постави коментар